Trenér Kvitové Kotyza: Peťa se kousne

Londýn – Žádná hvězda velkého jména, ale o to nepříjemnější soupeřka čeká Petru Kvitovou ve čtvrtfinále Wimbledonu. Belgičanka Kirsten Flipkensová už českou tenistku dokázala porazit letos v Miami a v All England Clubu se pokusí v souboji o semifinále svůj úspěch zopakovat. „Očekávám, že to bude nechutné, ale je to čtvrtfinále. Peťa se kousne!“ věří své svěřenkyni trenér David Kotyza před zápasem. On-line reportáž z utkání můžete sledovat na našem webu.

Flipkensovou Kotyza přirovnal ke Španělce Carle Suárezové, kterou Kvitová porazila v osmifinále 7:6 a 6:3. „Malinko je tam podobnost. Flipkensová ale líp servíruje a má nepříjemnější čop,“ přirovnal trenér. Třiadvacetiletá Kvitová nemá Flipkensovou příliš v oblibě. Na turnajích okruhu WTA s ní dvakrát prohrála a porazit ji dokázala jen předloni ve Fed Cupu. V Miami letos česká tenistka dokonce dostala od Belgičanky „kanára“.

Ve čtvrtfinále přitom měla Kvitová teoreticky narazit na světovou dvojku Victorii Azarenkovou z Běloruska, v semifinále případně na Rusku Marii Šarapovovou. Obě už jsou ale dávno z turnaje pryč a pro sázkové kanceláře je Kvitová nyní druhou favoritkou na titul. „Letos je to taková houpačka, že se bavíme jenom o dalším zápase, a ne o tom, kam máme dojít,“ připomněl Kotyza, že Kvitová má v sezoně výpadky. „Je to pro ni těžká situace. Hraje nejdůležitější turnaj v roce, ale na druhé straně její nejoblíbenější. Cítí se tu dobře. Měla tu výsledky. Je předpoklad, že zas bude,“ věří kouč.

Od pádu v prvním kole má Kvitová problémy s pravou nohou. Hraje s tejpem pod kolenem, na kotníku i zezadu na stehenním svalu. V sobotu ale musel odjet z Londýna její fyzioterapeut Kristián Bajza. „Kristián řekl, co všechno mají dělat, a podle toho ji tejpujou. Je dobré, že je Petra zná. Má s nimi zkušenosti,“ řekl Kotyza.

Kvitová se musela v duelu se Suárezovou vypořádat jako nasazená osmička a předloňská vítězka Wimbledonu s rolí favoritky. „Jméno nic velikého, ale šikovná hráčka, kvalita dobrá. Pro ni je obtížné hrát s touhle rolí favoritky. Není jednoduché se porovnat na hřišti,“ řekl Kotyza.

Ve stejné roli bude Kvitová i v úterý proti Flipkensové, která je ve čtvrtfinále Wimbledonu poprvé v kariéře. „Každý o tom mluví a není snadné to poslouchat. Hráčky, které postoupily, hrají dobře, jsou ve formě, takže to není snadné,“ říká sama Kvitová. V utkání se Suárezovou bylo především v prvním setu vidět, jak moc chce roli favoritky naplnit. „Dávala jsem si tlak sama na sebe a byla jsem fakt zatažená a nervózní,“ konstatovala.

Těžkou práci bude mít nyní s Flipkensovou. Světové dvacítce dvakrát ze tří zápasů podlehla a letos v Miami dostala v prvním setu „kanára“. Levorukou Češku čeká především nepříjemný čopovaný bekhend soupeřky. „Proti Carle (Suárezové) jsem čop zvládla dobře a z tohoto pohledu bych se nemusela tolik bát. V roce 2011 jsem tady porazila Vinciovou, která hraje podobně jako Flipkensová, takže myslím, že se s tím dokážu poprat. Je to otázka hlavy, abych nepanikařila, dostala se tam správně nohama. To bude klíč,“ prohlásila.