Vodohospodáři našli u dolní nádrže Nových Mlýnů nevybuchlý granát

Nové Mlýny - Nevybuchlý dělostřelecký granát z 2. světové války našli dnes odpoledne vodohospodáři na břehu dolní Novomlýnské nádrže. Sedmdesát centimetrů dlouhý granát dělníci objevili při bagrování břehu. Na místo okamžitě dorazili policisté a vzápětí také pyrotechnici.

Vodohospodáři granát našli dnes krátce po 15. hodině, když uklízeli břeh dolní nádrže Nových Mlýnů. Okamžitě zavolali policisty a pyrotechniky, aby nálož zajistili. Ti nálož sovětské výroby odvezli, odborně ji ale zneškodní až v bezpečí vojenského prostoru. Pokud by granát nekontrolovaně vybuchl, exploze by měla dosah v rozmezí od osmi set metrů do jednoho kilometru.

Dělostřelecký granát pochází z období 2. světové války, kdy Novomlýnské nádrže ještě neexistovaly. Vzhledem k tomu, jak blízko u břehu a mělce uložený ho vodohospodáři našli, hodil ho někdo do vody pravděpodobně někdo hodil teprve před třemi až čtyřmi lety. Na místo proto dorazili také potápěči. Jejich úkolem bylo zjistit, zda se pod vodou nenacházejí další granáty. Žádné ale nenašli.

Dělníci našli při bagrování na Nových Mlýnech dělostřelecký granát
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Na Břeclavsku nejsou nálezy munice z 2. světové války nijak výjimečné. K likvidaci munice vyjížděli policisté a pyrotechnici už podruhé za poslední měsíc.