Hygienici kontrolují dětské tábory na Olomoucku

Olomoucko - Pracovníci Krajské hygienické stanice se zajímají především o to, kde se táborníci myjí. Jestli mají možnost si případně usušit mokré oblečení nebo jak vypadá jejich jídelníček. Žádné vážnější nedostatky zatím kontroly neodhalily.

Chatkový tábor nedaleko Domašova nad Bystřicí je už od soboty dočasným domovem zhruba dvou stovek dětí z Olomouce i jejího okolí.

Hygienici tady prověřovali, v jakém stavu jsou toalety a umývárna. Zajímalo je taky, jak děti bydlí.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Děti jsou s táborem spokojené.

„Tábor má docela zajímavé zázemí. Děti jsou zvyklé, ale snažíme se je taky do pořádku trošku dostat,“ uvedl Pavel Thin, hlavní vedoucí tábora.

Úplně samostatnou kapitolou pak byla kontrola kuchyně a skladu potravin.

„Jídelna na tomhle táboře je na poměry obvyklých táborů hodně nadstandardní,“ komentoval kontrolu Lukáš Pecina, referent odd. hygieny dětí a mladistvých, KHS Olomouc.

Úplně jiné poměry panovaly na skautském táboře u Norberčan. Stany tady vyrostly na zelené louce. Tomu odpovídal jak stav sociálního zařízení, tak kuchyně a skladu potravin.

„Jezdíme každý den do obchodu, protože, potraviny, které se kazí, musíme kupovat ten den, aby nebyl problém,“ uvedla Dagmar Matochová, hlavní vedoucí.

Hygienici tu přesto na jeden narazili. Obsluha kuchyně neměla řádně označená prkýnka, na kterých krájí zeleninu a maso a chybělo i rozlišení nožů. Pracovníci hygieny za to udělili pětiset korunovou pokutu.

Krajská hygienická stanice letos v Olomouckém kraji eviduje více než stovku táborů, na kterých se rekreuje na sedm tisíc dětí. Hygienici mají v plánu během prázdnin zkontrolovat většinu z nich.