Krajský soud bude řešit stížnosti v kauze Nagyová

Ostrava - Ostravský okresní soud už zpracoval a odeslal všech šest stížnosti proti vazbám obviněnch v kauze Jany Nagyové. Zabývat se jimi bude krajský soud. Termín rozhodnutí zatím nezná. Předpokládá, že by to mohlo být během dvou týdnů. Advokáti také zatím marně čekají na pokračování výslechu hlavní obviněné Jany Nagyové.

Všichni advokáti se sešli naposledy před dvěma týdny v Ostravě. Šéfku úřadu předsedy vlády Janu Nagyovou vyslýchali vyšetřovatelé. Chtěli po ní, aby popsala, jaká byla její role v přesvědčování poslanců Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, aby se vzdali svých mandátů. 

Už dva týdny se ale nic neděje a Jana Nagyová s Markem Šnajdrem a Ivanem Fuksou stále zůstávají v ostravské vazební věznici.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Zbývající obvinění se už třetí týden musí spokojit s životem v malé místnosti za mřížemi ve vazbě v Brně a Olomouci. Advokáti všech, s výjimkou plukovníka vojenského zpravodajství Jana Pohunka, už podali proti vazebnímu stíhání stížnost.

Rozhodnutí by mohlo padnout během dvou týdnů. K vazbám se vyjádřil i premiér Petr Nečas. Vyzval policii a státní zástupce, aby jej co nejrychleji vyslechli a stejně tak další svědky. Vyšetřovatelé chtějí vyslechnout všechny, kteří mají k případu co říct. Na zítřek si tak pozvali předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou.