Na nádvoří jedině za desetikorunu. Telčský zámek zpoplatnil vstup do areálu

Telč - Desetikorunový poplatek musí nově zaplatit návštěvníci, kteří si chtějí prohlédnout zahradu a nádvoří zámku v Telči. Zavedení vstupného do areálu má zámku zvýšit tržby, které kvůli nižší návštěvnosti klesají. K podobnému kroku se odhodlala řada dalších památek na Moravě.

Telčský zámek znají Češi z pohádek o Šípkové Růžence nebo Pyšné princezně. Kdo si ho chce prohlédnout naživo, nově bude muset z peněženky vytáhnout o deset korun víc. Vedení zámku letos zpoplatnilo i vstup na nádvoří a do zahrady. Návštěvníci si totiž často prohlédnou jen volně přístupné prostory a na prohlídku zámku vůbec nejdou. „Vybrané peníze jsou určeny na provoz, třeba na pokrytí nákladů veřejných toalet, které mohou turisté využívat zdarma,“ vysvětlil kastelán telčského zámku Bohumil Norek.

Návštěvníkům vstupné, které má spíše symbolickou výši, většinou nevadí. „Je to potřeba, aby se mohly opečovávat památky,“ potvrdil jeden z návštěvníků. „Nějaká ta 'kačka' jim určitě přijde vhod,“ řekl další.

Podle českých kastelánů se tento typ vstupného bude objevovat stále častěji. „Je to jeden z rozumných kroků, jak se o naše hrady a zámky starat. Jsme povinní předat je těm, kteří přijdou po nás, pokud možno v lepším stavu, než v jakém jsme je dostali,“ myslí si vrchní kastelán českých státních zámků Petr Fedor.

  • Stále více památek zavádí poplatek za vstup do areálu zdroj: ČT Brno
  • Některé památky vstup do zahrad a na nádvoří nezpoplatnily zdroj: ČT Brno

Vstupné do areálu se platí na řadě dalších hradů a zámků. Vůbec nejdražší je na hradě Bítov na Znojemsku. Za vstup na nádvoří, do hradní zoo a kaple návštěvníci zaplatí sedmdesát korun. Zdarma se naopak návštěvníci dostanou do Lednicko-valtického areálu nebo Slavkova.