V Zábřehu letos zahájí výrobu elektrokol

Zábřeh (Šumpersko) - Společnost Master Bike, která patří mezi přední tuzemské výrobce jízdních kol, letos zahájí montáž prvních několika tisíc elektrokol. Kola s přídavným elektromotorem se těší rychle rostoucí popularitě zejména v západoevropských zemích, do kterých firma vyváží veškerou produkci bicyklů. Letos vyrobí 58.000 klasických jízdních kol.

Jednatelka společnosti Broňa Všetýčková ČTK řekla, že v účetním roce 2013/2014 do konce srpna příštího roku firma vyrobí pro odběratele z Německa prvních 7500 elektrokol s pohonnou jednotkou Bosch, z nichž každé bude stát několik tisíc eur. Treková elektrokola jsou určena pro městský provoz a jezdit na nich lze i v lehčím terénu.

„Německý trh má velký potenciál a výrobu elektrokol chceme postupně zvýšit,“ uvedla Všetýčková, podle které by firma mohla v následujících letech produkci elektrokol určených zatím pouze pro německý trh až zdvojnásobit. Díky výrobě elektrokol by společnost měla v následujících letech dál zvýšit tržby.

Tuzemská produkce elektrokol postupně roste a většina jich míří do zahraničí. Výrazně zvyšuje výrobu elektrokol například šumperská společnost BPS Bicycle Industrial. V letošním finančním roce končícím v červenci výrobní linku opustí rekordních 10.000 kol vybavených elektromotorem, zatímco o rok dříve jich bylo 8200. Celkem šumperská firma ročně vyrobí 90.000 jízdních kol a drtivou většinu exportuje.

V ČR zároveň přibylo dovozců elektrokol. Do Česka bylo loni podle ČSÚ dovezeno 9421 elektrokol za 80 milionů korun, a to především z Číny. „Bohužel převážně v nejnižší cenové hladině, což s sebou nese problémy s kvalitou důležitých komponent, baterií a elektromotoru,“ řekl ČTK Jakub Ditrich.

Elektrokolo (či též ekolo, pedelec, elektrické kolo, elektro kolo) je ve městě nejrychlejší a na provoz nejlevnější dopravní prostředek. Elektrické kolo se liší například od elektroskůtru nebo elektorkoloběžky tím, je třeba na něm stále šlapat, nicméně  podpora elektropohonu je díky výkonné baterii více než dostatečná pro jakkoli strmý kopec.