Letos bude málo medu. Podraží až o třetinu

Jižní Morava - Dlouhá zima a deštivý konec jara znamenal pro jihomoravské včelaře katastrofu. Sezóna ještě není u konce, už teď je ale jasné, že letošní produkce medu bude rekordně nízká. Například akátového medu stočili včelaři na některých místech až o osmdesát procent méně než vloni. Nedostatek medu se podle včelařů nutně odrazí na jeho ceně.

Po zimě se nevyrojilo dostatek včelích dělnic, které by do úlů donášely nektar. „Když přišly první snůšky, tak byl nedostatek dělnic velmi citelný. Proto bylo prvních medů řádově méně - někde o polovinu, někde dokonce o tři čtvrtiny,“ popsal včelař Oldřich Veverka ze Včelínu Kývalka.

Poslední naděje včelařů zhasly v červnu kvůli přetrvávajícím dešťům. „Snůška z trnovníku akátu bývá každoročně největší. Pokud přijde dvou- až třítýdenní období dešťů a teploty jsou nízké, tak včely tolik nemohou vylétat, a navíc rostliny poskytují malé množství nektaru. “Včelaři proto nevytočili skoro žádný akátový med," dodal Veverka.

Včelař Oldřich Veverka o tom, proč bude letos málo medu (zdroj: ČT24)

Například ve Včelařské stanici v Rajhradicích přišli o osmdesát procent akátového medu. „Místo obvyklých 400 kilogramů letos máme jen 80 kilogramů,“ potvrdil rajhradický včelař Petr Opletal. Sezónu včelařů už může zachránit jen slunečnice nebo lípa, které právě kvetou.

Ze tří palet sklenic na med, které v této včelařské stanici každoročně naplní, letos rozbalí jen jedinou paletu. Místo obvyklých pěti tisíc sklenic naplní jen 1500 až 1700 sklenic. „Zájmového včelaře pokles tak trápit nebude, ale včelařské provozy ano. U nás se to určitě projeví na ceně produktů – to bude citelná změna. Zároveň přemýšlíme, jakou alternativu zákazníkům přinést, abychom toto nepříjemné období nějak překlenuli,“ upřesnil Opletal.

Cena medu vzroste přibližně o třetinu. V případu medu z Rajhradic cena vzroste ze 118 až 138 korun na 148 až 168 korun. Podobná bude i cena medu ze stanice Kývalka.

Sklizeň meruněk je v plném proudu. Sladkého ovoce bude dost

S bohatou úrodou meruněk letos počítají jihomoravští ovocnáři. Na jižní Moravě už od minulého týdne brigádníci očesávají první kilogramy sladkého ovoce. „Meruňka na jižní Moravu určitě patří a je to jedna z mála komodit, u které nejsou problémy s odbytem, a dokonce se dá vyvážet i do zahraničí,“ potvrdil zájem o české meruňky ředitel Pomona Těšetice a předseda Ovocnářské unie Moravy Ivo Pokorný.

Narozdíl od loňského roku, kdy většina ovoce pomrzla, udělala letošní úroda ovocnářům radost. „U meruněk bývá úroda střídavá, jeden rok dobrý a jeden špatný,“ řekla tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová.

NO COMMENT: Sběr meruněk v sadu v Těšeticích (zdroj: ČT24)

Radost mají i spotřebitelé - dobrá úroda znamená lepší cenu. V případě meruněk by oproti loňsku měla poklesnout zhruba o šest korun za jeden kilogram. V průměru bude stát okolo jedenácti korun. Sladké ovoce bude dozrávat postupně až do poloviny srpna.

Sadaři letos sklidí také více hrušek. „Výnosy hrušek by měly pomalu stoupat, protože se postupně obnovují sady a vysazují se mladé stromy,“ uvedla Homolová. Celorepublikově by měla být sklizeň dokonce nejvyšší za posledních pět let.

Podobná jako loni bude úroda broskví, které se stejně jako meruňky pěstují především na jižní Moravě. Do budoucna ale množství tohoto ovoce poklesne, protože o české broskve spotřebitelé nemají zájem a pěstitelé sady neobnovují.

Švestek bude na jižní Moravě málo

Naopak třešním a švestkám letos počasí nepřálo, jejich úroda bude nižší. Většina třešní sadařům shnila nebo popraskala kvůli velkému množství vody. U švestek ovocnáři očekávají vůbec nejnižší hektarový výnos v republice. „Může za to vlhký rok a horší opylení,“ vysvětlila Homolová. Celkově se na jižní Moravě sklidí 2 060 tun švestek, na severu pak 1 340 tun.

Jaká bude letos úroda? (zdroj: ČT24)