Od ekologické havárie na říčce Blatě uplynul rok

Olomoucko - Dnes je to rok, kdy do říčky Blaty na Olomoucku unikla kejda ze Zemědělského družstva v Seničce. Šlo o největší ekologickou havárii na Olomoucku za posledních několik desítek let. Téměř bez života tehdy zůstal zhruba dvacetikilometrový úsek toku. Vyšetřování havárie trvá dodnes.

7. července 2012 se v zemědělském družstvu v Seničce na Olomoucku protrhla nádrž s kejdou. Do říčky Blaty se dostalo asi čtyři sta metrů krychlových tekutého hnojiva složeného z výkalů zvířat a zbytků krmiv.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

„Znečištění dna a likvidace celého biotopu byla pro řeku devastující,“ uvedl Václav Zelníček, hospodář z Rybářského svazu Olomouc.

Olomoučtí rybáři vylovili z říčky na sedm set kilogramů mrtvých ryb. Další metráky zdechlin zůstaly na místech, kam se rybáři nedostali. Podle policie, ale za únik kejdy nikdo nemůže a šlo o technickou závadu.

„Během šetření nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že by došlo k protiprávnímu jednání nebo k trestnému činu,“ informovala Marie Štrbáková, mluvčí Policie ČR, Olomouc.

Česká inspekce životního prostředí ale ve vyšetřování stále pokračuje.

„V současné době probíhá správní řízení o uložení pokuty s původcem havárie. Řízení doposud nebylo pravomocně ukončeno,“ uvedla Jana Bernátová, vedoucí Oddělení ochrany vod z České inspekce životního prostředí, Olomouc.

V případě, že se ukáže, že družstvo zanedbalo údržbu nádrže, hrozí mu pokuta až milion korun. 

Původní zásobník na kejdu nahradila v zemědělském družstvu v Seničce už nová betonová nádrž.

Několik dnů po havárii nasypali vodohospodáři do Blaty sopečnou horninu zeolit, která měla rychleji odbourat škodlivý amoniak. Podle rybářů to obnově života v říčce pomohlo. 

Podle odborníků bude ale trvat minimálně pět let, než se Blata vrátí do takového stavu, v jakém byla před havárií.