Zpronevěru v orlovské městské společnosti SMO šetří policie

Orlová - Zpronevěru až sedmi set tisíc korun šetří policie v jedné z kauz orlovské městské společnosti SMO. Peníze ze služeb na jejím hotelu totiž končily mimo účty společnosti. A policie zřejmě bude řešit hospodaření firmy dál. Město totiž po dnešním představení auditu zastupitelům a veřejnosti zvažuje další trestní oznámení.

Chaos v účetnictví, chybějící doklady, podivné finanční machinace a neomezená moc ředitele firmy Alfreda Roika, to vše může podle auditorů za to, že SMO prohospodařila třicet pět milionů korun. Například v hotelu Sport někdo zpětně vystornoval objednané služby, a to tak, že z třiceti uvařených obědů si společnost do účetnictví nechala oficiálně zaplatit jen dvacet. Kde skončil zbytek peněz, už šetří policie.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Ve skříni se objevili i další kostlivci. Nevýhodným prodejem pozemku pod autosalonem přišla podle auditorů firma o dva a půl milionů. Společnost totiž přistoupila na nižší znalecký posudek zájemce. Dalších skoro devět milionů ztratila na předražených veřejných zakázkách. A nejvíc, téměř osm milionů, ji stály odměny ředitele Alfréda Roika vyplácené bez vědomí města, tedy stoprocentního vlastníka SMO v letech 2008 až 2012.

České televizi bývalý ředitel nebral telefon. Dříve se však vyjadřoval, že všechna obvinění jsou nesmyslná.

Vinu za stav městské firmy necítí ani před třemi týdny odvolané vedení města. Na mimořádné zastupitelstvo, které audit společnosti projednávalo, nepřišel ani bývalý starosta Jiří Michalík.

„Není to naše chyba, selhala dozorčí rada a představenstvo,“ komentoval kauzu Radislav Mojžíšek, bývalý místostarosta města.

Vinu necítí ani současný předseda představenstva Waldemar Danělyšin, ačkoliv v něm sedí jako člen už od května 2011.

Orlová tak zatím přistoupila jen k organizačním změnám.

Vedení města už nechce, aby byl nový ředitel SMO neomezeným vládcem ve firmě. Pod sebou tak bude mít dva náměstky.