Ve Valticích zní hudba dávných časů

Valtice – Už od soboty hostí Valtice pětadvacátý ročník Mezinárodní letní školy staré hudby. Kromě výuky hry na už dávno nepoužívané nástroje se mohou účastníci zapojit i do kurzů historických tanců nebo se naučit zpívat gregoriánské chorály. Pestrý program nalákal do Valtic na 300 profesionálních i amatérských hudebníků z celého světa. Letní škola po celý týden nabízí koncerty a další představení také pro veřejnost.

„Vyučování staré hudbě možná vypadá trošku staromilsky, ale ve skutečnosti je to celosvětově nejmodernější trend ve vyučování hudbě vůbec,“ ujistila ředitelka kurzu Michaela Freemanová. Zájem o účast na valtické letní škole roste každým rokem. Jde hlavně o mladé profesionály, pro které je zvládání technik i interpretace staré hudby velmi důležitá. „Je to zásadní, hlavně pokud budou hledat zaměstnání v cizině, bez toho to dneska skutečně není možné,“ dodala Freemanová.

Mezinárodní letní škola staré hudby se ve Valticích koná od roku 1989. Je nejstarším a nejrozsáhlejším kurzem tohoto typu v Česku. Každoročně vítá na 300 profesionálů i amatérů.

Na letošní kurzy přijeli lektoři z mnoha zemí, kromě Česka například z Anglie, Rakouska či Maďarska. Vyučované předměty se liší podle počtu zájemců. Plno bylo například v dnešní třídě barokního tance, kde účastníci cvičili historický plesový tanec La Savoye. „Dochoval se nám v původní originální notaci. My se ji snažíme rekonstruovat, oživit ten suchý papír a dát mu duši. Je to taková taneční archeologie,“ popsal lektor historického tance František Dofek.

NO COMMENT: Letní škola staré hudby (zdroj: ČT24)

Tanec La Savoye byl zapsán v systému složitých značek, tanečníci se tak při jeho rekonstrukci pořádně zapotí. Nejinak tomu ostatně bylo v době jeho vzniku. „Jeho choreografie byla velmi složitá, takže na ples přišel jeden šlechtický pár, který už měl tanec secvičený a předvedl ho. Ostatní účastníci plesu kontrolovali, pomlouvali a hodnotili,“ vysvětlil s úsměvem Dofek.

Stejně jako loni otevírají pořadatelé také dvě třídy pro děti, určené zejména potomkům účastníků, kteří letní školu často pojímají i jako letní dovolenou. Účastníci jsou navíc z různých zemí, po večerech proto předvádějí své folklorní tradice.

Zkrátka nepřijde ani veřejnost

Po dobu trvání letní školy mohou lidé ve Valticích navštívit každý den vystoupení, některá z nich se odehrají například v konírně nebo v kostele. Na programu je taneční odpoledne, vystoupení na nádvoří letohrádku Janův hrad nebo sonáty a kantáty baroka zpívané právě v kostele.

Přesný program koncertů a tanečních vystoupení najdete zde.

„Na závěr se představí studenti letní školy. Taneční školy mají vlastní vystoupení, potom vokální ansámbly, instrumentalisté, máme i velký barokní orchestr,“ lákala návštěvníky Freemanová.

  • Do Valtic se sjeli účastníci i lektoři z celého světa zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4844/484391.jpg
  • Stará hudba patří mezi současné trendy zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4844/484386.jpg
  • Účastníků je každoročně na tři sta zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4844/484385.jpg
  • Hra na cembalo zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4844/484384.jpg