AVÍZO: Křivoklát přivítá muzikál Noc na Karlštějně

V pátek 12. a v sobotu 13. července se na hradě Křivoklát bude hrát muzikál Noc na Karlštejně. Představení začínají ve 20:30 hod. Profesionály v tomto představení jako každý rok doplňují ostřílení a mnoha rolemi prověření ochotníci.

V muzikálu hrají: Jan Rosák, Pavel Vítek, Petr Jančařík, Lumír Olšovský, Jan Matěj Rak, Petr Bendl, Pavla Švédová, Karel Král, Monika Vaňková, Petr Říha, Alena Říhová, Ondřej Nováček… Šemíři, metači ohně, ženské, kůň, koza…

Osm let už soubor poberounských profesionálů i ochotníků uvádí nesmrtelné divadelní představení Noc na Karlštejně. Za tu dobu je po celé republice vidělo přes třicet tisíc diváků. Skvělé herecké i pěvecké výkony Jana Rosáka, Pavla Vítka, Lumíra Olšovského, Petra Jančaříka a dalších budou moci diváci obdivovat v pátek 12. a v sobotu 13. června na hradě Křivoklát.

Letošní premiéru si poberounský muzikál Noc na Karlštejně odbyl poslední květnový den na zaplněném nádvoří zámku v Dobřichovicích. Zcela vyprodané byly také reprízy v Berouně a na hradě Karlštejně, kde se věhlasný muzikál na motivy J. Vrchlického hrál poprvé po čtyřiceti letech. Výtěžek z benefičního představení – 60.000 korun – byl poukázán na obnovu historických památek poškozených povodněmi.

Sedm let po sobě exceloval v roli Otce Vlasti skvělý Vladimír Čech. Původně měl hrát i letos, jenomže jeho vážná nemoc byla proti. Zastupuje jej tedy další skvělý herec – Václav Vydra v alternaci s ministrem zemědělství (v demisi) Petrem Bendlem. Diváci se ale i letos samozřejmě mohou těšit také na ostatní populární tváře, které k poberounské Noci na Karlštejně už neodmyslitelně patří: Pavla Vítka, Jana Rosáka, Lumíra Olšovského, Petra Jančaříka či Jana Matěje Raka.

Výše zmíněné profesionály jako každý rok doplňují ostřílení a mnoha rolemi prověření ochotníci – Monika Vaňková v roli císařovny Alžběty, Pavla Švédová v roli Aleny, Karel Král v roli purkrabího, Petr Říha v roli arcibiskupa Arnošta z Pardubic, jeho žena Alena v roli hofmistryně Ofky. Kostým zbrojnoše (nebude-li císařem) obleče Petr Bendl, sbor manů bude sestaven z několika starostů poberounských obcí, respektive měst. Spolu s herci a zpěváky vystoupí šermíři a metači ohně, chybět nebude ani koza či kůň.

Původní verze muzikálu, v němž znějí všechny skladby známé ze stejnojmenného filmu, se v areálu romantického zámečku v Dobřichovicích premiérově hrála v létě 2006. Zaznamenala obrovský úspěch – všechny reprízy byly dopředu vyprodané, takže se muselo několik představení přidávat. V roce 2007 soubor Noc na Karlštejně uvedl znovu, tentokrát v rámci dvoudenního Královského průvodu z Prahy na Karlštejn – předstvení na louce u karlštejnského mostu vidělo rekordních bezmála 1400 diváků. Návštěvnický rekord byl o další stovku pokořen loni na hradě Střekově. Poberounští ochotníci i profesionálové Noc na Karlštejně uvádějí už osmé léto, dávno nejen u Berounky. Zájem o ni mají diváci po celé republice – letos se kromě Karlštejna, Berouna a Křivoklátu bude ještě hrát na zámku v Děčíně, znovu v Dobřichovicích a na Střeleckém ostrově v Praze.

Miloslav Frýdl, Berounsko