Na Charismatické konferenci zní místo proslovů modlitby

Brno – Víc než šest tisíc věřících se podle pořadatelů přihlásilo na Charismatickou konferenci, která dnes začala v Brně. Účastníci se hlásí k hnutí usilujícímu o hlubší prožitek víry a nalezení nového vztahu k Bohu. Na brněnském výstavišti, kde věřící zaplnili celý pavilon F, je budou až do neděle čekat přednášky, modlitby a rozjímání.

„Konference je trošku zavádějící pojem. Někdo si může představit dlouhé stoly s minerálkami a nějaké důležité jednání, ale tohle je shromáždění křesťanů všech možných církví,“ vysvětlila koordinátorka hnutí­ Katolické charismatické obnovy Kateřina Lachmanová s dodatkem, že akce je otevřená každému. „Není to nějaká úzká skupina lidí, která je prolustrovaná. Mohou přijít všichni, komu nevadí tento styl prožívání víry,“ dodala Lachmanová.

„On je hostem u hříšného člověka“

Mottem letošní konference je citát z Bible: „On je hostem u hříšného člověka“. Po celé čtyři dny budou věřící rozebírat smysl tohoto poselství. „Týká se to toho, kdy Ježíš vešel do Jericha a setkal se tam s jedním z představitelů politické moci, se Zacheem,“ upřesnila Lachmanová. Zkorumpovaného úředníka, který vybíral příliš velké daně, všichni nenáviděli. Ježíš ale chtěl zajít k Zacheovi na večeři. „A tohle přijetí bez kritiky a odsuzování způsobí, že Zacheus chce nakonec sám vrátit to, co nakradl. Něco se pohne v jeho srdci,“ vysvětlila Lachmanová.

Už počtvrté do Brna dorazila i Věra Strachotová z Ludgeřovic na Ostravsku. Vlakem přijela i s dcerou a roční vnučkou. „Je tu spousta přednášek, na kterých nás vždycky něco osloví, abychom věděli, co máme dělat dál, jak třeba změnit svůj život,“ svěřila se Strachotová. Nepochybuje, že čtyřdenní program zvládne i dcera s dítětem. „Je tady obrovský kongresový sál, vepředu jsou sedadla a vzadu je místo pro maminky s dětmi,“ popsala Strachotová.

Charismatické hnutí usiluje o oživení křesťanské víry a posílení osobního vztahu s bohem. „Výstupem naší konference není nějaké resumé, že bychom vydali deklaraci, něco projednali nebo vyřešili. Chceme spíš řešit každý sebe, svůj život, svůj vztah s bohem,“ uzavřela Lachmanová.

Konference každoročně přiláká na šest tisíc věřících, letos organizátoři čekají ještě větší účast než loni.

Charismatické hnutí

Charismatické hnutí též Obnova v Duchu svatém je církevní hnutí, které vzniklo v 60. letech 20. století. Mezi jeho základní charakteristiky patří živý vztah k Ježíši Kristu, zkušenost s působením Ducha svatého například v podobě uzdravování či modlitbě v mystickém, neexistujícím jazyce. Významné místo v charismatické obnově tvoří právě modlitba. Charismatické hnutí vyznává spontánní, hlasitou a společnou modlitbu, kterou mohou doprovázet různá gesta či hudba. Bible je chápána jako závazné měřítko pro život křesťana, co do morálky je hnutí poměrně konzervativní.

Katolická charismatická obnova v Česku pořádá od roku 1990 každoročně Katolickou charismatickou konferenci, kterou tvoří především přednášky na duchovní témata a společná modlitba a liturgie. Konference se účastní až 6 000 lidí a akce je otevřená všem zájemcům.

Zdroj: Wikipedie

  • Každý ročník konference má své motto zdroj: ČTK
  • Paralelně probíhá i dětská konference zdroj: ČTK