Olomoucké arcibiskupství má hotový restituční seznam

Olomouc - Olomoucká arcidiecéze má hotový seznam toho, co bude požadovat v rámci církevních restitucí. V současné době už podala dvě desítky žádostí o majetek, který v minulosti patřil arcibiskupství a Metropolitní kapitule. Zpátky přitom chce nejen budovy, ale taky na čtyřicet tisíc hektarů především lesů a zemědělské půdy.

Tři roky pátral Miroslav Výmola v archivech po majetku, který kdysi patřil církvi. Hledáním záznamů o vlastnictví jej pověřilo olomoucké arcibiskupství. V těchto dnech svoji práci dokončil.

„Snaha byla, ale jestli se podařilo dohledat všechno, to ukáže čas,“ komentoval svou práci Miroslav Výmola.

Pátrání v archivu přímo v Olomouci přitom zpočátku nebylo vůbec snadné. Archiváři museli prohledat na sto padesát krabic. Důležité informace našli v šesti z nich.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Jeden ze záznamů dokládá vlastnictví církve v obci Hrubčice na Prostějovsku. Jde o pole a taky o budovu bývalého zámečku, který v současné době spravuje Pozemkový fond. V šesti bytech tu žije patnáct lidí.

Areál někdejšího statku Metropolitní kapituly u Svatého Václava v Olomouci ve Velké Bystřici je také na seznamu toho, co církev v rámci navrácení majetku požaduje. V současné době tu sídlí technické služby.

„Máme zájem o odkoupení tohoto objektu, čili uděláme církvi nabídku,“ komentoval situaci Ivo Slavotínek, místostarosta Velké Bystřice.

Olomoucká arcidiecéze předpokládá, že komunisty zabavený majetek by mohla dostat v průběhu příštího roku. Například na využití lesů už založila společnost, která v nich bude hospodařit. Polnosti pronajme.

V rámci církevních restitucí se stát zavázal, že vrátí majetek a vyplatí celkem padesát devět miliard korun. Kvůli inflaci by se ale konečná částka mohla vyšplhat až na devadesát šest miliard.

Církvím přitom už první nemovitosti byly předány. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na ně přepsal několik pozemků na severu Čech a taky na Příbramsku.