Výstava v Úsově ukazuje život v koncentračních táborech

Úsov - Místa utrpení, smrti a hrdinství – takový je název výstavy, která v úsovské synagoze ukazuje osudy vězňů v nacistických koncentračních táborech. S Úsovem a místní synagogou je spojen i život Otty Wolfa, židovského mladíka, který sepsal deník srovnatelný s Deníkem Anny Frankové.

I šedesát osm let od konce 2. světové války má výstava s názvem Místa utrpení, smrti a hrdinství připomínat hrůzy holocaustu.

„Výstava zaznamenává vznik zakládání koncentračních táborů v Německu po nástupu Hitlera k moci a také dokumentuje osudy českých politických vězňů,“ uvedl Luděk Štipl, předseda sdružení, Respekt a tolerance.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Výstavu mohli poprvé lidé vidět před osmi lety v liberecké synagoze. Úsov je její padesátou osmou zastávkou.

„Nabízíme doprovodné programy k výstavě a setkávání s pamětníky,“ komentoval doprovodný program Luděk Štipl.

Před válkou bydleli Židé v Úsově několik staletí, ale těsně před obsazením Sudet se většina rodin přestěhovala do vnitrozemí. Mezi nimi i manželé Wolfovi a jejich syn.

Otto Wolf chodil v Olomouci do této školy v Hálkově ulici. Odsud měl být spolu s příbuznými transportován také do Terezína. Díky lsti se tomu ale rodina vyhnula.

„On se s rodinou se skrýval od roku 1942 do roku 1945 v lesích kolem Tršic a v Tršicích. Otto, kterému bylo na počátku ukrývání patnáct let, si psal deník. V určitých pasážích je ten deník srovnatelný s deníkem Anny Frankové,“ uvedl Luděk Štipl.

Otto se konce války nedočkal. V dubnu 1945 byl zatčen a po vyslýchání a mučení byl popraven. Úkryt své rodiny ani jména lidí, kteří Wolfovým pomáhali, ale neprozradil.