Česká inspekce životního prostředí kontroluje dodržování předpisů

Litovelské Pomoraví  - Na kontrolu dodržování předpisů v Chráněné Krajinné Oblasti Litovelské Pomoraví dnes vyrazili pracovníci České inspekce životního prostředí. Zaměřují se hlavně na řidiče, kteří nerespektují zákaz vjezdu do tohoto prostoru, a na vodáky, kteří nesprávně splouvají řeku Moravu. Každoročně tak udělí pokuty za několik tisíc korun.

Letos vyrazili do terénu inspektoři na kolech, aby se dostali i do nepřístupných míst. Oblast kontrolují raději několikrát za letní sezónu.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

V hledáčku mají ochranáři hlavně nedovolené vjezdy do tohoto výjimečně chráněného prostoru.

Vodáci, houbaři, ale i rybáři a místní lidé využívají cesty přes rezervaci jako zkratky.

Nejen, že někteří lidé objíždí závory, podle inspektorů také kradou cedule, které označují, že se jedná o chráněnou oblast. Pracovníci CHKO musí některé měnit i čtyřikrát ročně.

Kvůli špatnému počasí dnes kontroloři žádného hříšníka neobjevili. Za porušení předpisů ale hrozí na místě pokuta až tisíc korun.

„Litovelské Pomoraví je poměrně unikátní oblast. Lidé co sem vjíždí na lodích nebo autem, mohou rušit přirozený vývoj ptáků, obojživelníků,“ uvedla Jolana Tůmová, vedoucí oddělení ochrany přírody, ČIŽP.

CHKO byla vyhlášena v roce 1990. Zabírá plochu zhruba sto kilometrů čtverečních. Významná je především kvůli lužním lesům.