Vodárenská firma SmVaK po obměně akcionářů propouštění nechystá

Ostrava - Ve společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK), která je jednou z největších českých vodárenských firem, nehrozí po výrazné změně struktury akcionářů žádné propouštění. Stejně tak se zákazníci nemusí obávat ani dramatického zvyšování cen. ČTK to řekl generální ředitel SmVaK Miroslav Kyncl.

Majoritní podíl SmVaK vlastní španělská společnost FCC prostřednictvím svédceřiné firmy Aqualia. Dosud držela 98,68 procenta akcií, z nichž 49procent prodala tento měsíc japonské společnosti Mitsui. Společnosti FCC tak ve SmVaK zůstala mírně nadpoloviční většina. Zhruba 1,32 procenta akcií vlastní drobní akcionáři a asi 30 měst a obcí.

„Společnost pracuje podle dlouhodobého byznys plánu. Navíc jsme svázánicelou řadou předpisů, jak cenových, tak i zákonem o vodovodech akanalizacích. Nějaká změna akcionářské struktury na to nemůže mít zásadnívliv,“ řekl Kyncl. 

Změny podle něj mohou nastat v orgánech společnosti. „V současné době vpředstavenstvu jsou dvě místa volná. Je možné, že je nový spoluvlastníkobsadí. Ale to je z mé strany pouze úvaha, oficiálně dosud nic nebylořečeno,“ uvedl ředitel. 

Řekl, že se lidé hodně zajímají zejména o to, jak se prodej akcií projevína cenách. Ty letošní ale byly vyhlášeny v loňském roce a měnit se nebudou.„Z hlediska cen to nemůže mít v zásadě žádný vliv. Pracujeme podle cenovéregulace, věcného usměrnění cen, které dává poměrně přísný rámec, tudížnelze svévolně nějak s cenami manipulovat,“ řekl Kyncl.   

Společnost má nyní zhruba 870 zaměstnanců. Tento počet je podle generálníhoředitele stabilizovaný. Před 20 lety měla firma 1800 zaměstnanců. Sníženístavu hodně souviselo s automatizací, nyní je v podstatě celá vodovodní síťautomatizovaný provoz.  

SmVaK dodává vodu více než milionu lidí hlavně na Frýdecko-Místecku,Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také v Polsku.