Správce dálnic řeší další vady na D47. Do tunelu v Klimkovicích zatéká

Praha, Klimkovice - Ředitelství silnic a dálnic bude reklamovat i další úseky dálnice D47. Podle ředitelky úseku kontroly kvality staveb Miloslavy Pošvářové představuje největší problém tunel Klimkovice, který stavěl Metrostav. Do něj na řadě míst zatéká, trhlinami prosakuje voda a škody jsou v řádu stamilionů, řekla Mladé frontě Dnes.

Reklamace se týkají jiných úseků než zvlněných pasáží, které postavila společnost Eurovia a kvůli kterým už běží arbitráž. Naposledy odhalené nedostatky bude muset řešit kromě Metrostavu také Skanska.

Nová vlna reklamací se bude týkat téměř šesti set položek na čtyřech úsecích od Lipníku nad Bečvou až do Ostravy. Ředitelství silnic a dálnic chyby reklamuje na poslední chvíli, neboť záruka končí příští rok. „Fungovalo to, bohužel, tak, že správce stavby zavolal do stavební firmy, ať to jde nějak opravit, ale vše probíhalo bez potřebné dokumentace,“ řekla Pošvářová.

Metrostav potvrdil, že má reklamace na stole. „Reklamaci od investora jsme obdrželi a v současné době jednáme s Ředitelstvím silnic a dálnic o způsobu a termínu odstranění jednotlivých drobných vad,“ řekl Mladé frontě Dnes mluvčí Metrostavu František Polák.

Klimkovický tunel
Zdroj: ČT24/ČT Ostrava

Metrostav přiznal, že v tunelu opravdu nějaké trhliny a s nimi související průsaky mohou být, jde prý však o přirozený jev, k němuž dochází u všech tunelů. S odstraněním závad nemá stavební firma problém, ovšem odmítá výši škod vyčíslenou správcem silnic a dálnic. Podle Metrostavu by opravy neměly výrazně omezit dopravu.

První spor o vady vznikl na D47 na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice v Ostravě v roce 2011, kdy Ředitelství silnic a dálnic nechalo udělat na poškozených úsecích kontrolní vrty. Zhotovitel, společnost Eurovia, nedodržel podle správce dálnic domluvený postup stavby a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Eurovia to odmítá. Kvůli poškozování dobrého jména společnosti podala na Ředitelství silnic a dálnic žalobu. „U probíhající arbitráže s Eurovií se doplňují důkazy pro žalobu a jednání rozhodčího soudu,“ podotkla Pošvářová.