Romům pomáhá v Odrách terénní pracovnice

Odry - S romskými obyvateli v Odrách na Novojičínsku nově spolupracuje terénní pracovnice. Někteří navíc dostali od města i práci. Radnice tak chce umožnit Romům zapojit se co nejvíce do běžného života a ulehčit jim komunikaci s úřady.

Monice Bednárkové je pětadvacet, na Ostravské univerzitě studuje sociální práci, v srpnu na ni čekají státnice. Práci už ale sehnala, mezi Romy.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Nemám žádné předsudky, nejsem rasista a pokud jsem se na tuto práci dala, tak musím pracovat se všemi lidmi,“ uvedla Monika Bednárková, terénní pracovnice.

Místním chce pomáhat řešit i vážnější problémy, jako jsou dluhy nebo exekuce. S novým prostředím se ale musí nejprve sama seznámit.

„Nejtěžší je navázat s nimi komunikaci, prvotní kontakt, získat důvěru, aby se otevřeli,“ uvedla Monika Bednárková.

Třinácti místním Romům radnice navíc zprostředkovala i zaměstnání. Starají se o pořádek v ulicích, parcích nebo na hřištích.

Na dvacetiměsíční pracovní nasazení dostaly Odry z evropských fondů čtyři a půl milionu korun.

„Slibujeme si od této akce, že nastane shoda mezi majoritou a minoritou, protože tito lidé dostali nějakou šanci. Doufáme, že ji využijí ve svůj prospěch a ve prospěch města,“ uvedla Miroslava Hrčková, vedoucí odboru sociálních věcí, MěÚ Odry.

Podobně uvažovali před měsícem ve Frýdku-Místku. Ve vyloučených lokalitách město zavedlo funkci romského domovníka. Ten by měl dohlížet na klid a pořádek ve svěřených domech a okolí.