Nakažených tasemnicí přibylo, veterináři budou kontrolovat jatka

Opavsko - Už dvacet čtyři případů tasemnice evidují od počátku roku hygienici na Opavsku. Poslední přibyl minulý týden. Přestože krajští veterináři už vědí, na kterých farmách se může parazit vyskytovat, žádné kontroly neplánují. Podle jejich pražské centrály k tomu není důvod. V kraji přitom mohou žít další lidé s tasemnicí, kteří nákazu šíří.

Koncem dubna jeden z veterinářů odebral vzorky krve v jednom z jedenácti chovů v kraji. Výsledky přišly až ze Švýcarska. U krav v sedmi chovech našli výzkumníci protilátky signalizující tasemnici. Jenže od té doby se nic neděje.

„Čekáme, jaký další postup zvolí Státní veterinární správa a pak budeme pokračovat ve vyšetřování,“ informoval Pavel Paciorek, zástupce ředitele KVS v Ostravě.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Mezitím počet nakažených v Opavě stoupl na dvacet čtyři. Hygienici teď čekají, až jim pražská Státní veterinární správa pošle výsledky testů.

„Na základě této zprávy bude realizovaná řada kroků a jednání mezi rezorty životního prostředí, ministerstvem zemědělství a ministerstvem zdravotnictví,“ komentoval situaci Radim Mudra, mluvčí Krajské hygienické stanice MS kraje.

To ale státní veterináři v plánu nemají. Ani případy tasemnice na Opavsku podle nich nevybočují z normálu. Výsledky švýcarských testů tak ke kontrolám přímo v chovech nepovedou.

„Je to studie, není to schválená metoda a my na základě těchto výsledků v dotyčných chovech můžeme zintenzivnit kontrolu na jatkách,“ informoval Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.

Jenže ani v případě, že veterináři ukáží na konkrétní stádo, nemusí počet nakažených klesnout. Skot je totiž pouze přenašečem tasemnice z člověka na člověka.

V regionu jsou tak zřejmě další nakažení lidé, kteří buď o tasemnici nevědí, nebo ji neléčí. Parazit může v těle žít i několik let bez dopadů na zdravotní stav člověka.

„Pokud se hnojí pastviny žumpou, která neprošla dostatečnou fermentací, tam k šíření nemoci může jednoznačně docházet,“ komentoval výskyt nákazy tasemnicí Petr Kümpel, primář infekčního oddělení Slezské nemocnice Opava.

Nalezení těchto nakažených ale hygienici přirovnávají k hledání jehly v kupce sena. Veterináři pouze radí, aby byli lidé při konzumaci syrového masa opatrní.