Dnes začíná festival Colours of Ostrava

Ostrava – Už dnes začne 12. ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava. Vystoupí na něm více než sto kapel z celého světa. Chybět nebudou ani divadla, výstavy nebo workshopy. Festival, jehož generálním mediálním partnerem je letos Česká televize, bude stejně jako loni v areálu Dolní oblasti Vítkovice.

Přípravy začaly před týdnem, zapojilo se do nich na dva a půl tisíce lidí. Festivalové brány se otevřou už dnes odpoledne.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Hlavní pódium, centrum, veškerého dění, je letos ještě větší a bezpečnější. „Jedná se o ocelovou konstrukci. Jsme míň závislí na síle větru, která by nás ohrožovala, můžeme produkci zachovat daleko delší čas, tím pádem garantovat vystoupení těch největších kapel,“ uvedl Josef Ženíšek, vedoucí techniky.

Změnil se i povrch před hlavní scénou. Štěrk už nohy návštěvníků trápit nebude. „Letos jsme připravili jemnější, hladší povrch. Je to takový spečený asfalt. Kdyby pršelo, tak to má tu výhodu, že se voda vsákne a netvoří se bahno,“ uvedl Jiří Sedlák, mluvčí festivalu.

Novinek čeká na návštěvníky mnohem více. Organizátoři slibují především kvalitnější zázemí. Hlavní stanové městečko se letos sice přesunulo, ale jen kousek od areálu. Nabídne až pět tisíc míst, což je téměř dvakrát více než loni. Stát budou dvě stovky stánků. Kohoutky pivařů proteče více než 25 tisíc piv za hodinu, nebudou chybět mobilní toalety i velké parkoviště.

Hudební festival je připraven. Očekává se kolem 30 tisíc návštěvníků. Kromě hudby můžou obdivovat šokující výstavu současného umění.

K hlavním hvězdám festivalu letos patří třeba britský jazzman Jamie Cullum nebo islandší Sigur Rós. Kompletní program je k dispozici na festivalovém webu.