AVÍZO: Skalecká pouť bude nabita zábavou

Skalecká pouť v Mníšku pod Brdy je nejvýznamnější regionální slavnost, která se uskuteční o víkendu 20. – 21. července. Připraven je duchovní i kulturní program na Skalce, náměstí i na zámku. Hlavní hvězdou pouti je zpěvák Petr Kolář, který zazpívá na náměstí v sobotu od 17:00 hodin.

V sobotu 20. července v 8:00 hodin vychází poutní procesí z náměstí F. X. Svobody za doprovodu souboru Ritornello na Skalku, kde v 10:00 hodin proběhne slavnostní mše svatá, kterou celebruje Artur Matuszek, rektor Arcibiskupského semináře v Praze. K pohodové atmosféře přispěje i koncert Mníšeckého chrámového sboru, stejně jako výstava výtvarníka Milana Eberla v kostelíku sv. Maří Magdalény. Letní odpoledne vám zpříjemní koncert sopranistky Dany Krausové a klavíristky Ester Godovské. 

Od 13:00 hodin se na náměstí F. X. Svobody představí vítězové pěvecké soutěže Brdský kos a ve 14:00 je vystřídá mníšecká rocková skupina 008. Přijďte si poslechnout v 15:30 hodin jednu z nejlepších evropských revivalových skupin ABBA Stars revival, která vystoupí před koncertem Petra Koláře. Oceňovaného populárního zpěváka s mimořádným hlasovým rozsahem si vychutnejte od 17:00 hodin. Sobotní program uzavře bubenická kapela JUMPING DRUMS od 18:30, kdy uslyšíte rytmus, zvuky a tóny inspirované hudbou všech kontinentů. Určitě to bude zajímavý a nevšední zážitek. 

Na mníšeckém zámku jsou pro návštěvníky připraveny v sobotu i v neděli prohlídky dvou okruhů s názvem „Bydlení drobné šlechty za první republiky“. Rodiny s dětmi mohou navštívit i speciálně upravenou prohlídku „Co si žáby vyprávěly“. „Přijďte se podívat do bohatě zařízených soukromých komnat posledních majitelů zámku a paní průvodkyně v pohádkovém kostýmu vám prozradí, co jí vyprávěly staré žáby z rybníka pod zámkem o životě paní hraběnky a její rodiny před sto lety,“ zve na dětské prohlídky průvodkyně Ivana Černá. 

Nedělní ráno 21. července začneme také se žabím kamarádem. Divadlo Krab zahraje od 10:00 hodin na farní zahradě pohádku „Žabák Žak a rak Jak“. Nenechte si ujít netradiční loutky, živou hudbu a poutavý příběh.

Na Zadním rybníku v neděli od 14:00 hodin startuje 4. Mníšecká pouťová neckyáda. Máte rádi legraci a nebojíte se vody? Přijďte a užijte si přehlídku plavidel všeho druhu, dobré občerstvení, soutěže pro malé i velké, vodníkovu výtvarnou dílnu, živou hudbu, aquazorbing i lanové aktivity. „Přijďte v námořnickém tričku a pomozte nám překonat 'pruhovaný rekord' z minulého ročníku,“ vyzývá všechny Ivana Černá. 

Slavnostní tečkou za Skaleckou poutí bude koncert duchovní hudby v kostele sv. Václava od 18:00 hodin v podání sopranistky Gabriely Eibenové a Adama Viktora, který bude hrát na varhany. Zajímavostí tohoto koncertu je i skutečnost, že veškeré varhanní party budou hrány na unikátní repliku barokních varhan z 18. století.