Tečku za barevným festivalem udělá Jamie Cullum

Ostrava – I čtvrtý festivalový den Colours of Ostrava nabídne bohatou směsici žánrů. Chybět mezi nimi nebude africká hudba, rock, swing, punk, šanson, alternativa, elektronika, jazz a samozřejmě fúze všeho možného.

Bořením hudebních hranic se proslavil i Jamie Cullum, největší hvězda nedělního večera ostravských Barev, která závěrečný den přehlídky uzavře. Klavírista, zpěvák a showman se na Colours představil už v roce 2009 a řadě tehdejších návštěvníků změnil pohled na jazz. Letos se na festival vrací s novým albem Momentum. Opět na něm vkusně a s vytříbenou lehkostí zasnubuje jazz s popmusic a dalšími hudebními formami.

„Showmansky skáče po klavíru a tříská do kláves jako rock´n´rollový buřič Jerry Lee Lewis, nemá problém pustit se do hip hopu, rád využívá beatboxing a ke klavíru si nechává postavit buben se šlapákem a speciálními efekty. Když se ale zklidní, slyšíte vytříbený, jiskřivý klon Herbieho Hancocka s Dianou Krall nebo Norah Jones. Při tom všem je na něm poznat, jak má rád hudbu. Máte pocit, že by hrál a zpíval se stejnou chutí a zanícením na stadionu ve Wembley i v předměstské hospodě a stejně rád by mlátil do nového nástroje značky Yamaha jako do rozladěného klimpru starého sto let,“ dodává hudební publicista Jiří Moravčík.

Jamie Cullum

Jamie Cullum vzal už v osmi letech do ruky kytaru a hned vzápětí začal s klavírem a zpěvem. Jazz si ho prý získal v okamžiku, kdy začal poslouchat Milese Davise. Na univerzitě studoval film a anglickou literaturu, ale víc ho zajímalo živé hraní s kapelou po různých klubech, výletních lodích a hotelech. Ještě v době studií, v devatenácti letech, mu vyšlo první album – a to pod hlavičkou Jamie Cullum Tria. Zlomovým okamžikem v Jamieho kariéře je bezesporu album Twentysomething. Jamie Cullum se na něm prezentuje jako vyzrálý skladatel, který píše velmi procítěně a do hloubky jdoucí skladby. Mimochodem, když tohle album vyšlo, v celé Británii rapidně stoupl prodej klavírů.

Ještě před cullumovskou tečkou si budou moci návštěvníci užít i další výrazné hudební chvíle. Na scénách v industriálním areálu Dolní oblasti Vítkovice se představí třeba proslulí rockoví Tomahawk z USA, nástupce Milese Davise Jon Hassel, polská nonkonformní skladatelka, zpěvačka a herečka Maria Peszek, jeden z neposlouchanějších afrických ženských hlasů Rokia Traoré z Mali nebo vůdčí postava freak folku Devendra Banhart.

Chybět opět nebudou ani zástupci domácí hudební špičky. Do barevné skládačky přehlídky přispějí Radůza, Vojtěch Dyk s B-Side Bandem, Květy, Luno nebo nositel letošní ceny hudebních kritiků Apollo Boris Carloff.