Ostravští a bohumínští hasiči by měli zasahovat i v Polsku

Ostrava – Hasiči z Ostravy a Bohumína mají zasahovat i v Polsku. Tamním kolegům by měli od začátku července vypomáhat u nehod na nedávno otevřené dálnici A1.

Dálnice A1 je napojena na českou D1. Výjezdy českých jednotek za hranice umožňují dohody o příhraniční spolupráci. Jednotky z Ostravy a Bohumína mají od začátku prázdnin na starost asi dvacetikilometrový úsek od hranic. „Důvod je jednoduchý. Máme výrazně kratší dojezdové časy,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín.

První ostrý zásah v Polsku měli moravskoslezští hasiči koncem minulého týdne, kdy nedaleko hranic havaroval řidič dodávky. „Byl zraněný a dovolal se na operační a informační středisko hasičů v Moravskoslezském kraji,“ řekl mluvčí. Doplnil, že auto se srazilo s divočákem: „Na místě jsme zabezpečili místo nehody a poskytli první ošetření lehce zraněnému řidiči. Po příjezdu polských kolegů jsme jim místo nehody předali a vrátili se na základnu.“

Dálnice D1

Dálnice D1 je významnou součástí evropské dálniční sítě, která umožňuje dopravní spojení z oblasti baltských přístavů do zemí Středního východu. Je součástí dálničního koridoru vedeného z Gdaňska přes Varšavu, Katovice, Ostravu, Brno, Bratislavu, Budapešť, Bělehrad a Sofii do Istanbulu a odtud dále přes Turecko do Iráku a Íránu. Na území České republiky je dálnice D1 přes Prahu propojena i se západoevropskou dálniční sítí.