Uložte se ke spánku, otvíráme Čítanku!

Ostrava - Uklidnit děti doma a ve školkách před odpočinkem po obědě, podpořit jejich zájem o literaturu a inspirovat rodiče ke čtení dětem. To je záměr nového pořadu Televizního studia Ostrava, který od září uvidíme na dětském programu ČT: D. Pořad se jmenuje Čítanka a jde o polední čtení pro nejmenší diváky, děti ve věku 4 -7 let, předškoláky i začínající čtenáře.

Na jaké texty se děti mohou těšit? „Nejdeme cestou klasické literatury (Božena Němcová, K. J. Erben), spíš vybíráme modernější autory, často dosud žijící, ale přesto časem prověřené, kteří už vytvářejí dneska jakýsi kánon dětské literatury. Kritéria pro výběr textů tvořil věk malých diváků, poutavost, hravost a srozumitelnost, případně poslání, které pohádka přináší. Mělo by to děti hlavně bavit - rytmem, veršem, obsahem,“ říká autor námětu a dramaturg pořadu Martin Pekárek.

„Nabídka současné dětské literatury je obrovská a je z čeho vybírat. Jelikož mám vystudovanou literární vědu, kde jsme se zabývali i dětskou literaturou, měl jsem celkem rychle představu o tom, jaké pohádky by pro dětské diváky a zároveň pro náš pořad Čítanka byly vhodné. Navíc jsme při výběru spolupracovali s dětským oddělením Městské knihovny v Ostravě, kde s nejmenšími čtenáři mají velké zkušenosti. Dětem chceme ukázat, že v knihách se skrývá dobrodružství, nechceme, aby je to minulo,“ dodává Pekárek.

Čítanka, která se od 2. září bude vysílat po poledni každý všední den, vzniká v ostravském studiu a jejím hlavním symbolem je obrovská postel pro děti. Měla by vzbudit pocit bezpečí, klidu a zároveň i dobrodružství přicházejícího s pohádkou. Studiovou dekoraci i grafiku vytvářel výtvarník, scénograf a režisér Tomáš Volkmer z Divadla loutek v Ostravě.

A kdo pohádky pod režijním vedením Aleše Koudely dětem čte? V pořadu se vystřídají ostravští herci tří generací: Anna Cónová (Národní divadlo moravskoslezské), Vladimír Polák (Národní divadlo moravskoslezské) a Tereza Vilišová (Divadlo Petra Bezruče).

Vysílání: dětský kanál ČT:D, od 2. září každý všední den ve 12:40