Ministr pošle kraji stovky milionů na ekologické autobusy na plyn

Ostrava, Praha - Ministerstvo životního prostředí podpoří miliardou korun projekty využívající stlačený zemní plyn. Peníze půjdou na nákup autobusů a budování plnících stanic. Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský řekl, že finance ministerstvo uvolní pro tři lokality, které jsou nejvíce postižené znečištěným ovzduším – Moravskoslezskému kraji, Ústeckému kraji a Brnu. Žadatelé by mohli na projekty tohoto typu získat až osmdesátiprocentní podporu.

Podle prvního náměstka ministra Martina Frélicha by řádově měly být obměněny stovky autobusů. „Vím, že jen v případě Ostravy se jedná o 300 autobusů,“ uvedl Frélich. Předpokládá, že první úspěšní žadatelé by mohli dostat peníze už letos, další příští jaro.

Podle Frélicha dotace pomohou v dopravě, která má významný podíl na znečištění ovzduší. „Z operačního programu jsme podpořili ocelářské projekty, probíhá také kotlíková dotace. A toto je nyní další doplňující způsob, jak pomoci ovzduší na Ostravsku,“ shrnul Frélich. Hejtman Miroslav Novák míní, že Moravskoslezský kraj by mohl dostat až polovinu ze slíbené miliardy.

Ministr přijel do Ostravy na zasedání pracovní skupiny, která jedná o možnostech zlepšování kvality ovzduší. Starostové si na ní dříve stěžovali například na správce lesů kvůli holosečím v příměstských lesích.

„Jednal jsem generálním ředitelem Lesů České republiky a ten mi přislíbil, že v Třinci, ale ani v ostatních dotčených městech Moravskoslezského kraje, se nebudou dělat holoseče,“ prohlásil Podivínský. Dodal, že města se navíc budou do budoucna spolu s Lesy České republiky společně podílet na každoroční přípravě plánů těžby a hospodaření v příměstských lesích, ale i na přípravě nového lesního hospodářského plánu po roce 2017.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Dodal, že vznikne také nový národní program, z něhož bude možné získat dotace například na lavičky, přístřešky a zpevnění stezek pro pěší či cyklisty.

Na druhé straně kraj zřejmě ve vládě Jiřího Rusnoka neuspěje s návrhem novely zákona o ochraně ovzduší, aby se devadesát procent z poplatků za znečištěné ovzduší vracelo zpátky do regionů, ve kterých velcí znečišťovatelé zatěžují svými provozy obyvatele. Kabinet má jednat o návrhu Moravskoslezského kraje tuto středu. Podle zprávy na webu vlády, která doplňuje předkládací materiály, by tak zásadní změna narušila samotnou podstatu Státního fondu životního prostředí. „Přesunem výnosů z poplatků by sice došlo k posílení krajského rozpočtu, avšak nebylo by zajištěno spolufinancování projektů placených z fondů Evropské unie," uvádí se ve zprávě.

Nejisté je také, jak dopadne návrh hejtmanství na rozšíření možností kontrol domácností, čím topí. A to kvůli možnému porušení domovní svobody.