V Olomouci začala Letní škola slovanských studií

Olomouc - Cizinci z celého světa se v Olomouci učí češtinu. Univerzita Palackého totiž pořádá tradiční Letní školu slovanských studií. Čtyřtýdenní kurz letos přilákal hlavně Francouze. O studium jednoho z nejsložitějších jazyků přitom mají zájem ti, kteří se jím zabývají na vysokých školách ve své zemi nebo lidé s českými kořeny.

Její pradědeček byl Čech, přesto Arantza Beran tento jazyk doma nikdy neslyšela. Teď přijela třicetiletá Španělka studovat češtinu do Olomouce. Chtěla by poodhalit svoji minulost.

„Chtěla bych se naučit základy konverzace, abych si mohla trochu popovídat česky,“ uvedla ArantzaMargolles Beran.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

To Japonec Eiichi Sato je v Olomouci už pošesté. Hraje na lesní roh a ke studiu českého jazyka ho přivedl jeho učitel – Čech. Tvrdí, že nejtěžší v češtině je konverzace.

„Psát, mám čas. Čtu a mám čas, ale mluvit a mluvit hned, to je moc těžké,“ uvedl EiichiSato, student Letní školy slovanských studií.

„Během měsíce, dvaceti vyučovacích dnů, studenti absolvují dvacet gramatických a dvacet konverzačních témat. To je jakýsi základ,“ uvedl Josef Línek, lektor Letní školy slovanských studií.

Češtinu letos přijela do Olomouce studovat více než osmdesátka cizinců. Většina z evropských zemí, ale taky třeba z Kamerunu nebo Ameriky.

„Učíme zde na čtyřech úrovních dovednosti – od úplných začátečníků, přes mírně pokročilé až po ty nejpokročilejší a výuka probíhá každodenně,“ informoval Petr Pořízka, ředitel Letní školy slovanských studií.

Podle slov Gabriely Benešové, tajemnice Letní školy slovanských studií, mají studenti i doprovodný program. Každý den odpoledne probíhá doprovodná přednáška. Některá témata jsou lingvistická, některá více o české kultuře.

Cizinci se v Uměleckém centru Univerzity Palackého budou učit česky až do poloviny srpna.