Záchranáři: Lidé jsou stále agresivnější už při telefonátu na tísňovou linku

Brno - Na to, že se záchranáři při výjezdech ke zraněným sami často ocitnou v ohrožení života, upozorňují zdravotníci už léta. Teď poukazují na nový fenomén - rostoucí agresi a vulgaritu pacientů už na telefonu. Operátory tísňové linky volající častují drsnými výrazy, zdravotníci jsou ale ve většině případů bezmocní.

„Naposledy se mi to stalo při noční směně, kdy si muž způsobil drobné poranění prstu na dolní končetině. Pán měl pocit, že sanitka tam musí být okamžitě. Volal snad desetkrát a vždy mě tituloval velice nelichotivými slovy,“ zavzpomínala na nepříjemný zážitek vrchní sestra z Krajského zdravotnického operačního střediska jihomoravských záchranářů Miroslava Bělošová.

Pověstné jsou tímto chováním především noční a víkendové směny. „Takto agresivní a vulgární jsou především osoby pod vlivem alkoholu, drog a jiných psychotropních látek,“ popsal skupinu volajících mluvčí jihomoravských záchranářů Radek Turin.

„Operátorka za směnu přijme hodně hovorů a pokud se musí pořád dokola věnovat jednomu volajícímu a neustále poslouchat jeho nadávky, tak to člověku opravdu moc nepřidá. Ne vždy se všechno dá přehlédnout a vytěsnit. Někdy člověk skutečně odchází domů s tím, že toho má doopravdy dost,“ dodala Miroslava Bělošová. Žádný způsob, jak se proti tomu bránit, ale operátoři tísňové linky nemají.

Vrchní sestra Miroslava Bělošová o zkušenostech s agresivními pacienty (zdroj: ČT24)

Na druhou stranu se jim podařilo najít zbraň proti těm, kteří linku 155 vytáčí jen pro legraci. „Operátoři znají číslo volajícího a dokáží lokalizovat, odkud přesně volá. Pokud se toto volání opakuje, tak ve spolupráci s policií jsme schopní toto číslo zablokovat. Jeho majitel si ho pak musí u operátora za určitý poplatek odblokovat,“ vysvětlil Turin.

V případech, kdy dochází ke zneužívání tísňové linky opakovaně, může policie volajícího stíhat. „Jsou to ale jen jednotky případů, kdy dochází k tak markantnímu zneužívání nebo přímému vyhrožování operátorům,“ dodal Turin.

V terénu se agrese zvyšuje. Lidé neváhají na záchranáře zamířit nabitou zbraní

Denně se s nadávkami setkávají také zdravotníci, kteří vyjíždí přímo do terénu. Kromě výhrůžek čelí i fyzickým útokům pacientů nebo jejich nejbližších. Pokud k nim dojde, největší nebezpečí hrozí záchranářům uvnitř domů nebo bytů. „Je tam velmi malý manévrovací prostor, záchranáři nemají kam utéct. Venku na otevřeném prostranství je situace jednodušší v tom, že je tam víc prostoru, kam se dá uniknout,“ vysvětlila před časem mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Některá místa jsou agresivními výpady proslulá, záchranáři tam proto vyjíždějí jen v doprovodu policie. Záchranáři už zažili i pocit, kdy na ně někdo zamířil střelnou zbraní. „Byla to velice nepříjemná situace, kdy během cesty sanitkou zdravotníky ohrožoval agresivní řidič. V momentě, kdy zastavili, tak si s nimi šel vyřídit účty a namířil na ně střelnou zbraní. Tenhle případ nakonec skončil u soudu,“ řekla mluvčí.

S agresivními a vulgárními pacienty se záchranáři setkávají hlavně o víkendech
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Na nejrůznější nebezpečné situace by záchranáře mohly připravit kurzy sebeobrany, plošný výcvik ale neexistuje. Jihomoravská záchranka proto ve spolupráci s brněnskou Fakultou sportovních studií Masarykovy univerzity alespoň natočila výukové video, které má být pro záchranáře vodítkem, jak se ubránit.

Legislativa zatím chrání záchranáře jen částečně. Podle zákona o záchranné službě z roku 2011 může vedoucí lékař odmítnout zásah na místě, pokud by byly ohroženy životy nebo zdraví záchranářů. Zákon ale záchranáři nemohou využít třeba v případě drobných útoků opilých pacientů.

Agresorům, kteří na zdravotníky zaútočí ve chvíli, kdy jim poskytují pomoc, také hrozí přísnější trest. Pokud ale zaútočí až poté, vztahují se na ně nižší sazby. Novelu, která nebrala v potaz, kdy agresor na zdravotníky zaútočí, a měla postavit záchranáře a lékaře na centrálních příjmech nemocnic na úroveň úřední osoby, shodili ze stolu poslanci před dvěma lety.