Kraj připravuje poslední projekty z evropských peněz

Moravskoslezský kraj - Mimořádně se dnes sešli zastupitelé Moravskoslezského kraje. Schvalovali poslední projekty za necelé dvě miliardy z evropských peněz. Musí se stihnout do konce roku, pak už totiž v Evropské unii začíná další šestileté rozpočtové období. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu ale Česko stejně všechny fondy vyčerpat nestihne. Evropští úředníci se tu totiž často potýkají se špatně připravenými projekty.

Vodní záchranáři z Ostravy patří mezi nejlepší jednotky v zemi a teď by měly být špičkové i podmínky pro jejich přípravu. Na své nové sídlo dnes dostali tři sta milionů.

Nové výjezdové centrum by mělo vzniknout na zelené louce blízko ostravského sídliště Dubina. A kromě vodních záchranářů tady budou mít sídlo i městští policisté a záchranná služba.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Celkem rozdělili zastupitelé na dnešním mimořádném zasedání dvě miliardy. Vůbec nejvíc, více než miliarda, půjde na opravu krajských silnic. Šest set milionů pak půjde na zateplení škol a úřadů a třicet milionů dostanou nová chráněná bydlení v Karviné a Českém Těšíně. Od roku 2007 ROP Moravskoslezsko hospodařil s dvaceti miliardami korun a z těch rozdělil už celých sedmnáct. Třetinu dostal kraj, třetinu města a obce, zbytek ostatní žadatelé.

„Venkov, menší obce, byli velmi připravené a aktivní. Vyčerpaly ty peníze nejdřív ze všech příjemců. Nejvíc šlo na opravu škol,“ uvedl David Sventek, ředitel ROP Moravskoslezsko.

Integrované bezpečnostní centrum v Ostravě stálo sedm set milionů korun a je to tak nejdražší projekt, který financovala Evropská unie v rámci operačního programu Moravskoslezsko.

Ne všechny schválené projekty ale dopadly dobře.

Na parkovišti před ostravským skeletem měla v rámci ROP Moravskoslezsko vyrůst vědecká knihovna, takzvaná Černá kostka.

Šest set milionů korun ale nakonec bývalý hejtman Palas přesunul na sociální služby a školství. Vše za velké kritiky opozice. Té ještě víc vadí to, že kvůli dofinancování projektů z evropských fondů dluží kraj už dvě miliardy korun.

V novém rozpočtovém období má kraj šanci sáhnout si na ještě více evropských peněz. I tady ale bude potřebovat své prostředky na spolufinancování. Hejtman už teď přemýšlí o dalším úvěru. Jednat se o něm bude v září.