Osmdesátiletá pacientka s porušenou míchou se dokázala díky cvičení postavit na vlastní nohy

Ostrava - Tři roky byla upoutaná na lůžko, teď se dokáže postavit na vlastní nohy. Řeč je o osmdesátileté Miladě Norské z Ostravy. Pomoc našla v Domově pro seniory Sluníčko. Usilovným cvičením se její zdravotní stav zlepšil natolik, že se mohla zúčastnit i seniorských westernových her. Podobný případ domov nepamatuje.

Milada Norská šla před třemi lety nakoupit, ale domů k manželovi se už nevrátila.

Má porušenou míchu v krční páteři, což jí znemožnilo jakýkoliv pohyb. Ale nevzdala to a za asistence místních fyzioterapeutek začala usilovně cvičit. 

I pro ně je to neuvěřitelný případ. Samy nevěřily, že by se stav pacientky mohl natolik zlepšit.

„Kdyby nebyla vůle a ona nechtěla, tak můžeme mít sto tisíc přístrojů, sebelepší metody a nic se nezlepší,“ komentovala zdravotní stav paní Norské Hana Ježková, ředitelka Domova pro seniory Sluníčko.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Milada Norská se chce vrátit domů po svých. To je také její největší motivace. V panelovém domě, ve kterém bydlí, totiž pro vozík není místo.   

„Tento případ je určitě vzácný. Je to kombinace léčebných postupů, obrovská vůle pacienta a samozřejmě kus štěstí pro toho daného člověka,“ uvedl Marian Starý, primář odd. neurologie, Městská nemocnice Ostrava.

Ročně si v Česku poraní páteř tři sta lidí. Většina z nich na určitou část těla ochrne.

Paní Norská věří, že se jí domů ke svému manželovi podaří vrátit už v příštím roce.