Klíčové pozemky v Rychalticích jsou vyvlastněny

Frýdeckomístecko - Křižovatku rychlostní silnice v Rychalticích na Frýdeckomístecku už mohou silničáři dokončit. Krajský úřad potvrdil rozhodnutí o vyvlastnění dvou klíčových pozemků rodiny Konvičkových. Ti se zřejmě obrátí na soud, stavbaři už ale v srpnu chtějí začít pracovat.

Stála přes tři miliardy korun, přesto se otevírala v prosinci nedokončená. Hned na začátku rychlostní silnice z Rychaltic do Frýdku-Místku projíždějí motoristé už přes půl roku torzem křižovatky.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Ze sto třicítky musí řidiči zpomalit na šedesát a přejet do protisměru. Po dvou stech metrech se ale doprava opět vrátí a může se opět zvýšit rychlost.

Dokončení až dosud bránila rodina Konvičkových, která odmítla prodat pozemek před domem. Po osmi letech úřady definitivně vyvlastnily jak zahradu, tak pozemek na opačné straně silnice, a to za pět se třicet tisíc.

„Krajský úřad.zamítl odvolání a potvrdil rozhodnutí vyvlastňovacího úřadu. Proti tomu rozhodnutí již se nelze odvolat,“ uvedla Miluška Jarošová, odbor stavebního řádu, KÚ MS kraje.

Ze zhruba dvacetimetrové zahrady zůstane Konvičkům pouze zlomek. Kromě rychlostní silnice jim pod okna přibude také příjezdová cesta.

„To není možné, aby se to tak vleklo jenom proto, že to projektant tak navrhnul. Vůbec tu s námi nemluvil, nikdo tu nebyl, nešel se podívat,“ stěžovala si Zdeňka Konvičková, majitelka pozemku.

Silničáři tvrdí, že s Konvičkovými několikrát neúspěšně jednali. Jejich právník zřejmě podá žalobu k soudu.

Podle silničářů to ale nezabrání zahájení prací.

Silničáři ještě čekají na soudní vystěhování bývalého majitele už vyvlastněného domu vedle Konvičkových. Budova ale stavbě silnice nebrání.