Východ republiky propojí s Českým Těšínem nová cyklotrasa

Ostrava – Nová páteřní cyklotrasa podél řeky Olše propojí nejvýchodnější část země s Českým Těšínem na Karvinsku. Bude mít 36 kilometrů a povede z Bukovce přes Jablunkov a Třinec až do Českého Těšína a Chotěbuze. Povede většinou po stávajících komunikacích, její součástí však budou i tři nové úseky. Vznik trasy umožní evropská dotace.

Práce začnou po výběru dodavatele, cyklotrasa by přitom mohla být dokončena ještě letos. Její vybudování bude stát téměř deset milionů korun, příspěvek Evropské unie činí 7,5 milionu korun.

„Stezka bude velmi praktická. Umožní lidem z Jablunkovska dojíždět za prací do Třince. Dříve to šlo jen s velkými oklikami a po kopcích, nebo po přetížených silnicích. V kritických místech budou nyní nové průtahy a cesta bude přímá, mimo hlavní silniční tahy,“ míní ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko David Sventek. „Od roku 2007 jsme evropskými penězi podpořili vznik 40 nových úseků cyklostezek dotací přes půl miliardy korun. Lidé se na kole dostanou tam, kam to dříve nešlo, třeba po Slezské magistrále z Krnova do Opavy nebo z kraje Ostravy směrem na Beskydy. Další úseky, třeba napříč Ostravou podél Ostravice jsou ve výstavbě,“ dodává David Sventek. 

Regionální rada Moravskoslezsko

Regionální rada Moravskoslezsko v letech 2007 až 2013 zodpovídá za uplatnění bezmála 20 miliard korun z evropských fondů určených na rozvoj kraje. Doposud podpořila na 800 projektů dopravní infrastruktury, veřejných služeb, rozvoje měst a venkova, cestovního ruchu nebo regenerace brownfields dotací přes 17 miliard korun.