Moravskoslezské památky a koupaliště se potýkají s nepříznivou sezonou, na Olomoucku si letošek pochvalují

Ostrava, Olomouc – Nepříliš vydařená je zatím letošní sezona pro provozovatele koupališť a správce památek v Moravskoslezském kraji. Stojí za tím podle nich počasí a ekonomická krize. Sezonu si naopak pochvalují na Olomoucku. Na Hané se s propadem potýkají kempy. Pro ty bude rozhodující přelom prázdninových měsíců.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Vrtošivé počasí i ekonomická krize se projevily na návštěvnosti památek. „K nám se musí pěšky kus do kopce, takže je pro nás počasí alfou a omegou. Na Velikonoce napadlo hodně sněhu, pak to zase tálo a sezona se tím zpozdila,“ vysvětluje kastelán hradu Hukvaldy na Frýdecko-Místecku Miroslav Holiš. „Do prázdnin jsme jen přežívali, prázdniny jsou jakžtakž. Celkově se ale každý rok musíme více snažit, aby k nám lidé chodili. V okolí je hodně akcí a historie už asi není tak atraktivní jako dříve,“ tvrdí kastelán.

Vzájemná kontrola
Zdroj: ČT Ostrava/Monika Horsáková

Asi dvacetiprocentní propad návštěvnosti zaznamenal zámek Raduň na Opavsku. „Nejhorší to bylo v dubnu. Velikonoce jsou u nás vždy tisícihlavé záležitosti, loni tu bylo 1 100 lidí, letos jsme byli rádi, že přišlo aspoň 500,“ konstatuje kastelánka Eva Kolářová. Zámku podle ní nepřeje ani ekonomická situace. Stokorunové vstupné se lidem často zdá vysoké. „Stále častěji návštěvníci přijedou na zámek, ale dovnitř nejdou a jenom se projdou po parku. Absolutně přicházíme o školní výlety, na které jsou minimální příspěvky a všechno musí platit rodiče. Dřívější seniorské výlety vymizely úplně, odrazují je náklady na autobus, vstupné, občerstvení,“ upřesňuje Eva Kolářová a dodává, že v horkých dnech zase lidé místo na zámek zamíří raději k vodě.

Jenže s propadem návštěvnosti se vyrovnávají i vodní areály. „Počasí v první fázi léta nám nepřálo. Loni jsme otevřeli na začátku června, letos jsme měli zhruba tři týdny skluz, a to se těžko dohání,“ říká mluvčí společnosti Sareza, která provozuje vodní areály v Ostravě, Petra Gavendová. Slabší je podle ní i červenec, ale pokud bude krásný srpen, může to celkové hodnocení sezony ještě ovlivnit.

Podle vedoucí koupaliště v Karviné Taťány Červené chodí i v teplých dnech výrazně méně návštěvníků než dříve. „Kdysi přišlo za den třeba 2 000 lidí, to jsme měli letos jen jednou, jinak chodí tak 1 200. Lidé mají méně peněz a na situaci tady na Karvinsku je to znát,“ uvádí. „Lidí chodí méně, ale zase je více teplých dní, takže se to možná vyrovná,“ dodává Taťána Červená. 

Koupaliště
Zdroj: ČTK/APA/Barbara Gindl

Sezonu si naopak pochvaluje ostravská zoo. Kvůli dlouhé zimě bylo sice z kraje roku lidí méně, ale o prázdninách jich je naopak o několik tisíc víc než loni. Velkým tahákem jsou mláďata, například hroch, i nové expozice, třeba průchozí voliéra s papoušky Papua. „V blízkosti nové restaurace byl otevřen interaktivní koutek Vodní svět. Zejména v těchto parných dnech je doslova obležen návštěvníky, kteří v něm najdou poučení i příjemné osvěžení,“ tvrdí mluvčí zoo Šárka Kalousková.

OLOMOUCKÝ KRAJ 

Na Hané vidí sezonu příznivěji. Současné teplé letní počasí zvedlo provozovatelům koupališť i správcům památek v Olomouckém kraji náladu. Slunečné dny podle nich pomalu dohnaly ztráty ze začátku července i z propršeného června. 

„Pohybujeme se s návštěvností zhruba na průměru z předchozích let. Teplé dny dohnaly ztráty ze začátku července, který byl chladný,“ konstatuje Zdeněk Jurča z koupaliště ve Šternberku. Plovárnu denně navštíví kolem 550 lidí, výjimkou není ani 700 návštěvníků. 

Sezona zatím na Olomoucku přeje i památkám. Spokojeni jsou na hradu Helfštýně na Přerovsku. „Ke konci června to vypadalo nevesele vzhledem k dlouhému chladnému počasí a povodňovým stavům. Na druhou stranu první prázdninový měsíc to dobíhá. Poslední dvě velké akce, hradní bál a helfštýnská pouť, se obešly bez deště, předchozí akce téměř všechny až na výjimku propršely, bylo to demotivující,“ vysvětluje kastelán Jan Lauro. 

Spokojeni jsou i na hradě Bouzov, který je jednou z nejnavštěvovanějších památek v kraji. I tam statistiky s počtem návštěvníků pokazil červen a začátek prázdnin. „Na začátku sezony jsme měli méně návštěvníků, způsobily to povodně, protože k nám jezdí i lidé zdaleka. Nižší návštěvnost do konce června jsme však už začali vyrovnávat. Jen minulý víkend k nám přišlo každý den přes tisíc návštěvníků. Není to špatné,“ upřesňuje kastelánka hradu Zuzana Šulcová.  

Sezonu si zatím pochvalují i provozovatelé Rychlebských stezek. „Nárůst počtu návštěvníků je rapidní. Za víkend se u nás otočí v průměru pět stovek lidí, zatímco loni jich byla polovina. Obec je plná lidí a pomalu není kde zaparkovat,“ pochvaluje si Pavel Horník z občanského sdružení Rychlebské stezky. Zatímco loni Rychlebské stezky, jejichž celková délka činí zhruba 60 kilometrů, navštívilo 15 000 lidí, letos by se jejich počet mohl podle něj přiblížit k 30 000. Značnou část návštěvníků přitom tvoří cizinci, zejména Poláci, Němci a Rakušané.  

Slabší sezonu letos naopak kvůli deštivému počasí na jaře a na začátku léta hlásí v Olomouckém kraji kempy. Třeba podle provozovatele Autokempu HSTS ve Šternberku Vladimíra Kočího je návštěvnost ve srovnání s předchozími roky zatím zhruba poloviční.  

Nižší počet klientů letos hlásí také společnost Rafting Morava, která v okolí Olomouce organizuje sjíždění řeky Moravy a specializuje se i na vodácké výpravy v Česku a zahraničí. Podle zástupce firmy Vítězslava Hrice je meziroční propad znatelný, přičítá to chladnému a deštivému počasí v jarním měsících, povodním a také tomu, že lidé dovolené tráví jiným způsobem než v předchozích letech.