Větrníkům u Chvalovic už chybí jen stavební povolení

Chvalovice - Už jen stavební povolení chybí firmě Viventy, aby mohla začít stavět větrnou elektrárnu u Chvalovic na Znojemsku. Krajský úřad totiž potvrdil územní rozhodnutí, které umístění stavby povoluje. Místní obyvatelé proti větrníkům bojují už šest let a vzdát se nechtějí ani teď. Podali proto ke krajskému soudu žalobu, od které si slibují, že minimálně oddálí vydání stavebního povolení.

Šest let trvající spor o umístění větrné elektrárny u obce Chvalovice vygradoval podáním žaloby ke krajskému soudu. Zástupci sdružení Za čistý rozvoj obce Chvalovice a Okrašlovacího spolku dnes odnesli na poštu žalobu proti územnímu rozhodnutí povolujícímu stavbu větrníků. Slibují si od ní, že bude mít na rozhodnutí krajského úřadu tzv. odkladný účinek a investor tak nebude moct získat stavební povolení. To jediné mu totiž chybí, aby mohl větrné turbíny začít stavět.

Pro odpůrce větrných elektráren je rozhodnutí krajského úřadu další  překážkou v jejich snažení. Už minulý rok obyvatelé Chvalovic v referendu větrníky odmítli, soud ale referendum kvůli malé účasti neuznal. Odpůrcům větrných turbín vadí kromě možné hlučnosti i jejich vliv na ráz okolní krajiny. Ten bude podle nich nenávratně zničen a obyvatelé ani turisté si tak nebudou moct plně užít výhled na město Znojmo a jeho okolí. Ani slibovaná každoroční 150tisícová injekce není pro chvalovické dostatečnou pobídkou. Město totiž těží z hazardních her a od provozovatelů heren získává přibližně třicet milionů korun ročně.

Jak vidí stavbu větrníku investor a jak její odpůrce? (zdroj: ČT24)

„My se v žádném případě nechceme vzdát, proto jsme podali žalobu ke krajskému soudu. Pokud jí bude uznán odkladný účinek, nebude možné začít stavět, dokud soud nerozhodne. Nejvíc se bojíme ztráty zájmu turistů o naši vesnici. Další věc je, že pokud tu vznikne jeden sloup, mohou se do budoucna postavit i další. Krajský úřad již v minulosti zamítnul stavbu větrných elektráren na Hodonínsku a Kyjovsku právě kvůli vlivu na ráz krajiny, a my se ptáme, proč neměří všem stejným metrem,“ řekl předseda Okrašlovacího spolku Jiří Kacetl.

Kraj se brání: turistiku brát v potaz nemůžeme

Krajský úřad vydání územního rozhodnutí obhajuje tím, že investor splnil všechny zákonné povinnosti. A to včetně posudku o vlivu na životní prostředí (tzv. posudek EIA), který hovořil ve prospěch větrné elektrárny. Odpůrci větrníku argumentují tím, že krajský úřad například nevzal v potaz možný vliv na turistický ruch v obci. Studie, o kterou by se úředníci mohli při rozhodování o vlivech na turistiku opřít, ale zatím neexistuje.

Pokud krajský soud nedá odpůrcům stavby za pravdu, požádá firma Viventy v nejbližších týdnech o stavební povolení. „Pokud vše půjde bez problémů, mohli bychom už letos získat stavební povolení a příští rok začít stavět. S podobnými problémy jsme se setkali na řadě míst v České republice, dle mého názoru se však jedná spíše o nedorozumění. Vždy se řídíme zákony a posuzují nám to nezávislé orgány, takže se budoucnosti neobáváme,“ řekl jednatel společnosti Viventy Michal Janeček.

Průměrná větrná elektrárna vyrobí 4400 MWh za rok. To je stejně jako 40 000 metrů čtverečních solárních panelů. Průměrná domácnost přitom za rok spotřebuje přibližně 2MWh elektrické energie.

V Jihomoravském kraji stojí už celkem sedm větrných turbín. Pět jich stojí u Břežan na Znojemsku, a po jedné mají znojemské Bantice a Tulešice u Moravského Krumlova.

Zdroj: Česká společnost pro větrnou energii