Záměr sloučit fakultní nemocnice narazil v Senátu. Ministr je pro

Brno – Nový ministr zdravotnictví Martin Holcát je pro sloučení brněnských fakultních nemocnic U svaté Anny a bohunické nemocnice. A to přesto, že návrh zákona, podle kterého se mají zařízení spojit, už dopředu odmítl zdravotní výbor Senátu. Jedna nemocnice místo dvou měla fungovat už od příštího roku.

Když jednal zdravotní výbor Senátu o návrhu zákona, který by měl sloučit některé nemocnice, včetně dvou fakultních v Brně, padaly argumenty jako nekoncepční, nedomyšlené a zbytečné. Zazněly i obavy, že by sloučením FN Brno a nemocnice U svaté Anny vznikl moloch, do jehož financování by těžko někdo viděl. „Návrh nedostatečně zhodnotil přínosy a rizika, které sloučení přinese. Nezaručil, že by dál fungovala dosud samostatná specializovaná pracoviště,“ uvedla mluvčí Senátu Eva Davidová. 

V Senátu se byli přimlouvat i zaměstnanci třetí a nejmenší instituce, které se mělo slučování v Brně týkat - Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH). Proti začlenění dosud ekonomicky samostatného centra do nového nemocničního gigantu se před časem vyslovilo 95 procent tamních zaměstnanců, kteří podepsali petici. 

Lékař Tomáš Ostřížek z CKTCH (zdroj: ČT24)

„Myslíme si, že finanční úspory, které plynou ze slučování, nejsou relevantní. Nejsou tam vůbec vyčísleny náklady, které by takové slučování stálo. Nehledě na to, že nepodporujeme vznik kolosů, jejichž hospodaření je neprůhledné,“ uvedl lékař Tomáš Ostřížek z CKTCH. Zaměstnanci centra kvůli situaci vstoupili letos na jaře do stávkové pohotovosti. „Tu bychom ukončili pouze v případě stažení zákona nebo jeho zamítnutí v Parlamentu,“ potvrdil Ostřížek. 

Čekání na vládu 

Obě fakultní nemocnice mají už teď jednoho ředitele - Romana Krause. Ten vypracoval i přesnou koncepci, jak sloučení provést. „Koncepce byla už v přechozích týdnech předána na ministerstvo zdravotnictví. Bohužel v tuto chvíli není politická situace úplně příznivá pro řešení takovýchto problémů. Čekáme, co bude s vládou,“ uvedla mluvčí FN Brno Anna Mrázová. Zároveň potvrdila, že zájem sloučit nemocnice stále trvá. „Snaha o sloučení platí jak ze strany obou nemocnic, tak i ze strany Masarykovy unverzity, která tuto myšlenku potvrdila,“ doplnila Mrázová. 

Výměna na ministerském křesle projednávání příslušného zákona zatím zbrzdila. Schválila ho ještě předchozí vláda a tak teď čeká, až se dostane k poslancům. Nový ministr zdravotnictví Martin Holcát za záměrem ale plně stojí. „Nejednal jsem s panem ředitelem Krausem, ale je objednán a budeme o tom diskutovat. Já jsem velký přívrženec slučování,“ potvrdil současný ministr zdravotnictví Martin Holcát. 

Původní plán počítal s tím, že se nemocnice spojí od 1. ledna. Sloučení bude znamenat zeštíhlení či přesun některých pracovišť a lůžkových oddělení, pacientů by se podle ujištění vedení nemocnice měly změny dotknout jen minimálně. Vyřešit by se naopak mohla špatná ekonomická situace nemocnice u sv. Anny. Právě úspory jsou největším přínosem, který si zastánci slučování od spojení nemocnic slibují.