Bezpečnostní akce na Olomoucku, kontrolám neunikly ani autobusy

Olomoucko - Na autobusy a nadměrné a nebezpečné náklady se zaměřili policisté v Olomouckém kraji. Kvůli této bezpečnostní akci přijelo až z Ústí nad Labem speciální policejní auto, které je jediné v republice a výrazně policistům usnadňuje práci. Ani jeden řidič autobusu pokutu nedostal, předpisy ale porušili téměř všichni kontrolovaní řidiči kamionů.

Sedmdesát procent řidičů kamionů má špatně připevněný náklad. Podle Miroslava Charouze (Besip) je nejčastější výmluvou řidičů, že jedou jen krátkou trasu, že jezdí opatrně, že takto jezdí už spoustu let a nic se jim nestalo,…

„Nejčastěji padají náklady hlavně v zatáčkách vlivem odstředivé síly,“ říká Charouz. Například loni v březnu se tak vysypal náklad na kruhovém objezdu ve Frýdku-Místku. Řidič se lehce zranil. Odklízení kamení trvalo asi čtyři hodiny.  

Policie kontroluje i technický stav kamionů – návěs, nápravy nebo brzdové kotouče. A kontrolám neunikly ani autobusy. Hlavně kvůli nim přijelo až z Ústí nad Labem speciální auto.

„Toto vozidlo je koncipované jako mobilní kancelář, je vybaveno softwarově, takže můžeme vyhodnocovat denní doby odpočinku i přestávky,“ vysvětluje Martin Sedláček, dálniční oddělení Řehlovice.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Speciální auto má k dispozici i váhy, které určí hmotnost jak jednotlivých náprav, tak celého vozidla. Během kontrol ale policisté žádné pochybení nezjistili.