Ostrava chce umístit kamerový systém na další frekventované křižovatky

Ostrava - Až o polovinu méně řidičů jezdících na červenou a překračujících povolenou padesátku. To je zatím výsledek zavedení kamer na jedné z nejfrekventovanějších křižovatek v centru Ostravy. Už půl roku fotí řidiče porušující předpisy. Na pokutách město vybralo milion korun. Radnice chce, aby kamery hlídaly i další křižovatky.

Červená na semaforu a řidič modré dodávky přesto odbočuje doleva. Takhle na křižovatce v centru Ostravy porušovalo předpisy podle policie ročně asi sedm tisíc řidičů.

„Mentalita českého člověka je taková, že pokud se rozsvítí oranžové světlo, tak každý si řekne, ještě to stihnu ještě to projedu,“ říká Pavel Rakus z BESIPu.

Někteří z nich už ale musí počítat s tím, že je natočí kamery a že se objeví v počítači policie. Strážníci pak informace zkompletují a postoupí do správního řízení na příslušných právních orgánech.

Kamery do konce června odhalily skoro 1700 přestupků, o polovinu méně než před jejich instalací na křižovatku. Většinu právě za jízdu na červenou, zbytek za vysokou rychlost. Záznamy kontrolují městští policisté každé ráno a kdo řídil auto odhalí v 98 procentech případů.

„Způsobů, jak obejít ten systém, v podstatě moc není, ale máme kreativní řidiče, kteří nám v oblasti vánoc jezdili v masce Mikuláše či čerta,“ říká náměstek primátora města Ostravy Tomáš Sucharda. Tito řidiči ale riskují daleko větší pokutu, až ve výši deseti tisíc.

Do konce roku město počítá s tím, že vybere na pokutách 2,5 milionu. Do čtyř let by se kamery mohly zaplatit.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

A proto chce město zklidnit kamerami další velkou křižovatku - U Vodárny - denně po ní projede přes 35 000 aut a podle policie tady projíždějí na červenou řidiči ještě častěji než v centru města. Kamery by tady mohly být možná už za rok.