Katastrofu v zápase se Švýcary odvrátili Češi až v poslední minutě

Břeclav - Česká hokejová osmnáctka na Hlinkově memoriálu porazila po obratu Švýcarsko 4:3 na nájezdy, a může tak dál doufat v postup do semifinále. Na výhře se gólem podílel i útočník brněnské Komety Pavel Jenyš.

Zápas o naději začali Češi katastrofálně. Už ve čtrnácté minutě prohrávali po gólech Trisconiho, Riata a Fialy  se Švýcarskem 0:3, a tak v české brance vystřídal Jana Pechka Vít Vaněček, který chytal už v úvodním utkání proti Kanadě. „Nebylo to jednoduché dostat se do zápasu až v jeho průběhu, ve druhé třetině na mě nešla ani jedna střela, takže jsem se pořádně rozchytal až ve třetí části,“ popsal Vaněček.

Rozhovor s Vítem Vaněčkem a Jakubem Vránou (zdroj: ČT24)

V polovině zápasu ujel švýcarským obráncům Jakub Vrána a prvním českým gólem na turnaji snížil. Kdo břeclavskou halu opustil před poslední minutou přišel o mnoho. V oslabení hrající Češi nejdříve snížili Pavlem Jenyšem a euforii vyrovnáním na 3:3 zařídil o chvíli později Filip Pyrochta. V nájezdech Švýcarům nedovolil skórovat bezchybný Vaněček a Vránova lahůdka tak byla i gólem vítězným.

Postup do semifinále si Češi zajistí, pokud dnes večer zdolají Švédsko. Úvodní buly klíčové zápasu bude vhozeno v 19:00.

Česká republika – Švýcarsko 4:3 po samostatných nájezdech (0:3, 1:0, 2:0 – 0:0)

Branky a asistence: 30. Vrána, 60. Jenyš (Zacha), 60. Pyrochta (Jenyš), 65. Vrána – 3. Trisconi (Ritz), 14. Riat, 14. Fiala (Malgin). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 2:0. Diváků: 530. Hráno v Břeclavi od 19:00 hodin.

Sestava Česka: Pechek (14. Vaněček) – Pyrochta, Zbořil, Pýcha, Mašín, Zahradníček, Mikliš, Ščotka, Matula – Karabáček, Zacha, Kotala – Vopelka, Pasrtrňák, Vrána – Veselý, Kovařčík, Jenyš – Švarc, Kuťák, Černoch. Trenér: Jakub Petr.

Sestava Švýcarska: Descloux – Klopfer, Harlacher, Siegenthaler, Karrer, Maurer, Kindschi, Gurtner – Riat, Suter, Meier – Rod, Malgin, Fiala – Kessler, Privet, Schmidli – Meyer, Ritz, Trisconi – Schläpfer. Trenér: Manuele Celio.