Obec se pře s restituenty, na jejichž pozemku postavila hřiště

Rohatec - Na pozemku v Rohatci vyrostlo krátce před revolucí nové hřiště, které za minulého režimu spravovala tělovýchovná jednota. Majitelé, kteří pozemek začátkem devadesátých let dostali od státu zpět, teď od sportovců chtějí nájemné za jeho užívání. Ačkoliv jej obci nabídli i k odprodeji, společná jednání stojí na mrtvém bodě. Obec se brání, že cena vyčíslená rodinou je nereálná.

Sourozenci Jarmila Cigánková a Emil Celman z Rohatce se přes dvacet let marně snaží o vypořání svých majetkových poměrů s obcí. Spor se týká pozemku rodiny, na kterém těsně před revolucí vzniklo fotbalové hřiště, částečně na něj zasahují i další sportoviště. Když pozemek po převratu získali zpět, začali se dožadovat nájemného.

„Za užívání pozemku jsme dodnes nedostali ani symbolickou korunu,“ tvrdí majitelé. Stěžují si na nezájem a přehlíživé chování jak ze strany tělovýchovné jednoty Slavoj Rohatec, jež areál spravuje, tak i starosty a zastupitelů obce.

Sourozenci se přou s obcí o pozemek, na kterém stojí hřiště
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Vlastnictví rodiny potvrdil soud

Pozemek o rozloze necelých 4000 metrů čtverečních byl v minulosti ve správě socialistické tělovýchovné jednoty. Fotbalové hřiště na něm vyrostlo v letech 1988 až 1989 s řádným stavebním povolením i kolaudací. O navrácení pozemku, na kterém hřiště leží, rodina úspěšně žádala v roce 1991. Ani po několika letech snah dohodnout se na výši ušlého nájemného obě strany k řešení nedospěly, rodina se proto obrátila na soud.

„Naše vlastnictví, a tím i právo požadovat ušlý zisk či nájemné, nikdo nezpochybňuje, soud ho potvrdil. V otázce jeho výše však soud předvedl eskapádu, kdy na žádost protistrany nařizoval stále nové a nové znalecké posudky, které byly mnohdy protichůdné,“ postěžovali si Cigánková a Celman, oba už v důchodovém věku.

Spolumajitel pozemku Emil Celman o sporu s obcí (zdroj: ČT24)

Ačkoliv teď majitelé musejí uhradit soudní výlohy ve výši téměř 50 tisíc korun, v reálu rozhodnutí soudu situaci nezměnilo.

Požadavky rodiny jsou nehorázné, brání se tělovýchovná jednota

„Nárok rodiny nepopíráme. Celý spor dodnes spočívá v tom, že nejsme schopní dohodnout se na výši nájemného,“ vyjádřil se k případu zástupce TJ Slavoj a zastupitel Rohatce Jiří Mlčoch (nez.). Částku, kterou žádali majitelé, pokaždé považoval za nepřiměřenou a nemorální.

Tělovýchovná jednota navrhla, že majitelům bude platit nájemné ve výši, kterou navrhl soud. „To ale majitelé odmítli s tím, že se Slavojem nechtějí mít žádný právní vztah. Se svými požadavky se obrátili na obec, po které začali požadovat, aby jejich pozemky odkoupila. Jako zastupitel vím, že opět navrhovali naprosto nepřiměřené částky,“ řekl Mlčoch.

„Navrhovali jsme odkup celého pozemku, původně za částku 250 korun za metr čtvereční, nyní je naše nabídka 130 korun,“ uvedli Cigánková a Celman.

„Cena je nejenom mnohonásobně vyšší, než určil znalecký pozudek, ale jde také o velikost plochy, kterou obec odkoupí. Majitelé požadují, aby odkoupila pozemek celý,“ řekl starosta Miroslav Králík (nez.).

Starosta Rohatce Miroslav Králík (NEZ) o sporu o pozemek pod hřištěm (zdroj: ČT24)

Podle Mlčocha jsou částky přehnané, jelikož se nejedná o stavební parcely. „Nacházejí se v záplavové části řeky Moravy, od roku 1997 už byly zatopeny celkem třikrát. Majitelům nejde o užívání pozemků, že by je chtěli nějak obdělávat, chtějí na nich spíš zbohatnout. Asi mají dojem, že je to zlaté vejce,“ je přesvědčený Jiří Mlčoch.

Vlastníkům pozemku už ale dochází trpělivost. „Termíny se neustále účelově prodlužují, probíhají schůzky pro schůzky a rozhodnutí jsou odkládána. Naše důvěra ve spravedlnost a možnost jednotlivce prosadit svoje práva slušným jednáním a legitimním způsobem je za této situace na nule,“ nabyli pesimismu sourozenci.

Majitelé hrozí, že budou blokovat současné využití pozemku

Majitelé z Rohatce už proto začali zvažovat, že svůj přístup k celé záležitosti přehodnotí. „Zřejmě budeme muset uplatnit svoje vlastnické právo k pozemkům tak, že bez ohledu na stavby na nich je začneme užívat jako vlastní a zabráníme jejich současnému využívání. Je nám jasné, že se to pravděpodobně neobejde bez potíží, ale nevidíme už jinou možnost,“ svěřili se.

K podobně radikálnímu řešení sporu už například dospěl i zástuce majitele pozemku v Bučovicích, přes který obec neoprávněně postavila příjezdovou cestu ke koupališti. Začátkem tohoto týdne, tedy v parných prázdninových dnech, kdy koupaliště očekávalo největší nápor návštěvníků, tam majitel cestu zatarasil odstaveným autem, o pár hodin později přibyla i železná závora. Přivolaní policisté s tím nic nezmohli - jedná se totiž o soukromý pozemek a jeho majiteli v takovém postupu fakticky nic nebránilo.