Vedra komplikují poslední přípravy na Floru Olomouc

Olomouc - Vedra a nedostatek vody komplikují největší letní výstavu květin v Česku – Floru Olomouc. Park, kde výstaviště sídlí, trpí nedostatkem spodní vody. Navíc kvůli vysokým teplotám musí zahradníci zavlažovat květiny a dokonce i stromy o to více. A nesmí polevit. Flora Olomouc začíná už příští týden.

Do práce se na Výstavišti Flora vstává už před čtvrtou hodinou ranní. Zdeněk Šup zalévá každý den květinové truhlíky, které na veletrh lákají. Jen hlavní poutač na náměstí spolyká dvě stě litrů vody.

Další dva kubíky vody spotřebuje automatická závlaha, která nad ránem kropí hlavní alej.

„Kromě automatické závlahy se zalévá spousta květinových záhonů. To se provádí naší cisternou. Spotřebujeme tedy dalších šestnáct tisíc litrů vody,“ uvedl Jiří Svačinka, technický náměstek, Flora Olomouc.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Vody je ale pro zalévání a provoz nedostatek. Ve Smetanových sadech jsou dvě studny, z toho je jedna vyschlá. Voda se musí se dovážet a pro celý park nestačí.

Z jediného vodního zdroje musí teď před výstavou pracovníci Flory napustit i jezírko v parku, které z části vyschlo.

Organizátoři výstavy doufají, že jim zásoby vody nedojdou. Zjišťují, proč studna vyschla a plánují rozšíření té fungující. Zatím alespoň nasazují posilové směny.

„Dělá se i o víkendech, musí se zalévat nejen květinové záhony, ale v těchto vedrech musíme zalévat i stromy,“ informovala Naděžda Krajčí, vedoucí zahradnického úseku Flory Olomouc.

O napojení na městský vodovod nemůže být podle vedení výstaviště řeč. Vzhledem k velkému objemu čerpané vody by šlo o velmi drahé řešení.