I dnes padaly teplotní rekordy

Moravskoslezský kraj - Vedra dál sužují i Moravskoslezský kraj. Během dneška tu vyvrcholil příliv tropického vzduchu od jihu a na mnoha místech padaly teplotní rekordy. Už zítra se má ale výrazně ochladit.

Rtuť teploměru se už dopoledne vyšplhala ke třiceti stupňům a překonány byly i dvacetileté teplotní rekordy. Vůbec nejtepleji bylo dnes v Karviné. Teploměr ukazoval třicet osm stupňů.

V Ostravě-Porubě byl před třetí hodinou zaznamenán další rekord - 37,7 stupňů Celsia.

Reportáž Nadi Chattové (zdroj: ČT24)

Podle meteorologů patří letošní vlna veder k těm extrémním. Srovnatelné léto zaznamenali naposledy před dvaceti lety.

„V roce 1992 a 1994 byly podobné, ne-li vyšší teploty a trvaly stejnou dobu,“ informovala meteoroložka z ČHMÚ Ostrava, Eva Richarikova.

Extrémní teploty i počet horkých dnů za sebou donutily i malé firmy investovat do klimatizace. Jan Laštůvka pracuje celý den u počítače. Dělá webové stránky. Ani jemu už větrák nestačil.

„V tomto období zaznamenáváme až desetkrát větší zájem o nákup klimatizací,“ uvedl Petr Spáčil, prodejce klimatizace.

Společně s rtutí teploměru stoupá taky počet výjezdů záchranářů. Od pondělí do pátku vyjížděli ke kolapsům sto krát, přitom průměr je dvacet pět případů za den.

Už zítra má tropické léto podle meteorologů skončit. Počasí by se mělo vrátit k letním průměrům  pod třicet stupňů Celsia a na řadu přijdou bouřky.