Festival světla rozsvítí Hauenschildův palác či Terezskou bránu

Olomouc – Festival světla a videomappingu VZÁŘÍ rozsvítí opravené Dolní náměstí v Olomouci. Součástí programu pětidenní přehlídky vizuálního umění, která začne v historickém centru Olomouce 24. září, budou také koncerty, workshopy a výstavy.

Hauenschildův palác, Terezskou bránu a bývalou Obecní besedu pořadatelé vybrali jako speciální projekční plochy pro odborníky z tuzemska i zahraničí, kteří svým uměním budovy oživí a rozhýbou.

Historické paláce olomouckého Dolního náměstí by se měly během světelné show proměnit i na vědecké laboratoře, studovny či továrnu na čokoládu. „Hauenschildův palác, rozlehlou třípatrovou renesanční budovu na rohu Lafayettovy ulice a Dolního náměstí, využije pro svou animaci ukrajinský tým. Český tým oživí průčelí s bohatou renesanční kamenickou výzdobou při své velkoplošné projekci inspirované 440. výročím založení Univerzity Palackého,“ uvedl ředitel festivalu Kamil Zajíček.

Triumfální oblouk Terezské brány a její historie bude inspirací pro letošní novinku festivalu – projekt s názvem Olomouc, jasně! Speciální nasvícení a vizuálně pojaté vystoupení, které bude inspirované historií této stavby, ukáže podle Zajíčka toto známé místo zcela jinak. 

Festival videomappingu Olomouc

„Jsem rád, že se nám podařilo vytvořit tradici a spojit toto jedinečné vizuální umění s Olomoucí. Pomocí animací a 3D modelů tak vždy na konci září spojujeme reálné kulisy domů s virtuálním dějem připomínajícím krátký film a necháváme budovy vyprávět svůj vlastní jedinečný příběh,“ svěřuje se Zajíček.

Videomapping

Videomapping je směr vizuálního umění, které využívá projekci ve volném prostoru na libovolné objekty. Promítané video přesně respektuje rysy objektu a dokáže vizuálně modifikovat původní tvary. Dokáže tak vyvolat iluzi, že domy tančí, bortí se nebo třeba mění tvar. Projekce se konají vždy večer a jsou podkresleny hudbou a zvuky doplňujícími obrazový výjev.

Novinkou letošního ročníku festivalu VZÁŘÍ bude noční hudební program, venkovní kino nebo noční závod koloběžek.

Videomapping (zdroj: ČT24)