Dnes v noci proletí oblohou meteorický roj

Moravskoslezský kraj - Až sedmdesát meteorů za hodinu mohou dnes lidé pozorovat na noční obloze. Nebem totiž jako každý rok proletí nejznámější meteorický roj Perseidy. Jejich pozorování nebude letos rušit svit měsíce, který brzy zapadne. Podívanou může zkazit už jen na počasí. A podle meteorologů nebude ideální.

Perseidy opět krášlí oblohu. Padají tři týdny a dnes od půlnoci do čtyř ráno jich bude nebem svištět nejvíce. Kdo se podívá v tomto období na oblohu, dočká se padající hvězdy mnohem rychleji než jindy.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Perseidy jsou prachové částice, které podél své dráhy roztrousila kometa Swift - Tuttle. Působí dojmem, že vylétají z jednoho místa, a to z okolí souhvězdí Persea, podle kterého také dostaly název.

Do atmosféry vstupují rychlostí šedesát kilometrů za sekundu. Rozzáří se sto dvacet kilometrů nad Zemí a zhasínají o několik desítek kilometrů níž.

Astronomové sledují perseidy hlavně z vědeckého zájmu. My ostatní věříme, že nám padající hvězda splní naše přání.

Vše ale může pokazit počasí.

„Vypadá to, že zejména večer a v noci se v Moravskoslezském kraji bude vyskytovat oblačnost, pravděpodobně nějaké přeháňky, možná bouřky,“ informoval meteorolog  Roman Volný.

„Pokud má někdo v republice šanci, tak je to tady na území Slezska a Moravy, protože to maximum přijde v brzkých ranních hodinách a oblačnost by už snad měla být na ústupu,“ uvedl Tomáš Gráf, vedoucí Hvězdárny a planetária Johanna Palisy.

Perseidy jsou známé už od třetího století. V Česku se jim říká Slzy svatého Vavřince podle umučeného světce, který má svátek 10. srpna.