Hodonínská zoo získala vzácného „bílého“ lva. Je jediný v Česku

Hodonín - Zoo v Hodoníně dnes získala vzácnou šelmu, kterou je sedmiměsíční lev jihoafrický. Zástupcům tohoto živočišného druhu se přezdívá bílí lvi, protože mají srst barvy másla. Hodonínská zahrada je první zoo v republice, která je chová. V budoucnu chce pro lva pořídit i partnerku.

Samečka získala zoo výměnou za jiná zvířata z Lory parku v Jihoafrické republice. Transport byl podle zoologa Jiřího Ingra klidný. „Je to teprve sedmiměsíční kotě, takže je velmi krotký a přátelský. Původní chovatelé za ním chodili do výběhu, krmili ho z ruky a hladili ho, takže je na lidi zvyklý,“ popsal lvíče Ingr.

Když ho zaměstnanci vypustili v jeho novém domově, začal si hned všechno prohlížet a očichávat. „Je hodně zvídavý,“ dodal zoolog. Lev je prozatím v takzvaném starém šelminci. Už v příštím roce by ale měl zdědit výběh po starším páru berberských lvů v pavilonu velkých kočkovitých šelem.

NO COMMENT: Hodonínská zoo má nový přírůstek (zdroj: ČT24)

„Chceme ke lvíčkovi pořídit ještě jednu nebo dvě lvice, do budoucna bychom rádi odchovávali mláďata těchto nádherných lvů,“ řekla mluvčí hodonínské zahrady Bohuna Mikulicová. Partnerku by mohli lvovi zajistit buď z ukrajinského Bělohorska, kde se zoo specializuje na chov lvů jihoafrických, nebo z Jalty.

  • Sedmiměsíční lvíče zatím nemá jméno autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK
  • Lvíčeti je sedm měsíců autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK

Hodonínská zahrada prozatím nepřijde ani o pár lvů berberských, který je vyššího věku. Zůstanou na dožití a jen v případě, že by bylo nutné uvolnit prostory pro jiné zvíře, by byli odvezeni do Zoo Olomouc, která je vlastní.

Lev jihoafrický je nápadný nejen světlou barvou srsti, ale i bohatou hřívou, která sahá až k jeho slabinám. Vedení zoo nyní předpokládá, že se lev stane velkou atrakcí pro veřejnost. Právě ta by mu měla v průběhu září vybrat jméno.