Filmaři z Koreje natáčí v Ostravě. Přilákaly je industriální kulisy

Ostrava - Do Ostravy přijeli jihokorejští filmaři. Natáčeli už v Dole Michal v Ostravě -Michálkovicích, chystají se do Dolu Anselm, hornického muzea pod Landekem, Dolních Vítkovic i do cvičné štoly Dolu Paskov ve Staříči. Štáb v počtu sto padesát lidí vyrábí film, který se odehrává v šedesátých letech 20. století v období po Korejské válce, kdy vláda posílala obyvatele ve velkém počtu do západního Německa. Muži pracovali v hlubinných dolech a ženy ve zdravotnictví jako ošetřovatelky a sestry. V tomto prostředí filmaři rozehrají silný milostný příběh.

„Režisérem filmu je Yoon Je-kyoon. Jeho komerčně nejúspěšnějším filmem je Tsunami Haeundae, který je považovaný za první jihokorejský katastrofický film. Snímek získal nominace na ceny Black Dragon Awards za nejlepší film i režii,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Dodala, že českou koprodukci zajišťuje společnost Axman Production, která vyrobila například filmy Normal nebo Všiváci a má bohaté zkušenosti i s korejskými filmaři.

Filmový štáb je tvořen Korejci asi z poloviny. Ve filmu se uplatní asi dvě stě komparsistů. „Asiaté by měli tvořit zhruba polovinu členů komparsu,“ doplnila Vojkovská.

Město si zřídilo vlastní filmovou kancelář, která nabízí filmařům zajímavé lokality s nadějí, že cizí filmové štáby přinesou Ostravě peníze a pracovní příležitosti, oživí ji a budou šířit její industriální romantiku po světě.

Korejci se do Ostravy přesunou z Prahy, kde začali natáčet ve středu. Na severní Moravě budou pokračovat od 20. srpna.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)
Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)