Olomoucký zchátralý areál projde rekonstrukcí

Olomouc – Zchátralý areál bývalých Moravskoslezských dřevařských závodů v Olomouci čeká revitalizace za desítky milionů korun. Regionální rada Střední Morava schválila dotaci na kompletní přeměnu objektů. Začít by měla v lednu.

Jedenáct domů, většina z nich ze dřeva, některé i z cihel, ale všechny ve zchátralém stavu, tvoří areál bývalých dřevařských závodů. V některých z nich přesto sídlí firmy, třeba autoservis. Ten tu funguje v nájmu už jedenáct let. Firmy mají jasný pokyn – do konce roku areál opustit.

Místo jedenácti domů by tu totiž mělo vzniknout jedno multifunkční centrum. Projekt za bezmála sto milionů korun pomáhá téměř z poloviny financovat regionální operační program. Mluvčí Regionálního operačního programu Střední Morava Renata Škrobálková prozradila, že vznikne jedna velká budova, kde můžou být malé obchůdky a prostory administrativní. Hlavně ale nabídne 40 nových pracovních míst.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Areál je na rušné ulici za olomouckým hlavním nádražím směrem na Šternberk a je proto výborně dostupný. Právě takové prostory chce regionální rada zvelebovat. Majitel se k celé akci zatím vůbec nechce vyjadřovat. S bouráním by se přitom mělo začít už v lednu příštího roku. I nájemci potvrzují, že o plánech zatím ví jen matně. Pokud se nakonec všechny plány dodrží, nová budova by měla stát přesně za dva roky.