Opavští radní hledají nového šéfa strážníků

Opava – Opavská radnice vyhlásila výběrové řízení na nového šéfa opavské městské policie. Předchozí, Milan Kokoř, byl v červnu odvolán kvůli sporům se zaměstnanci. „Zájemci o uvolněnou pozici se mohou hlásit do 20. září,“ informovala mluvčí opavského magistrátu Lada Dobrovolná.

„Zájemce musí splňovat řadu požadavků. Například musí mít vysokoškolské vzdělání. Také vyžadujeme praxi u bezpečnostních složek nebo ve veřejné správě minimálně tři roky,“ vyjmenovala Dobrovolná. Dodala, že zájemce musí být také seznámen se stávající koncepcí opavské městské policie.

Kokoř musel v červnu pozici opustit. Postavili se proti němu zaměstnanci, kteří předložili petici vedení města a požadovali jeho odvolání. Podřízení ředitele obviňovali například z arogance. Petici podepsalo 40 ze 60 zaměstnanců. Opoziční zastupitelé Kokoře proto odvolali i s pomocí hlasů členů vládnoucí koalice. Pro jeho odvolání byla například náměstkyně primátora Pavla Brady (SOS pro Opavu). Podle ní byla situace neúnosná. „Museli jsme vyměnit ředitele nebo dvě třetiny strážníků,“ uvedla už dříve. Naopak primátor Zdeněk Jirásek (ČSSD) ředitele podpořil.

Hlídka městské policie v chrudimské čtvrti u nádraží
Zdroj: ČT24

Strážníky až do zvolení nového šéfa vede Zdeněk Zabloudil. Dosud působil jako vedoucí úseku výkonu služby a zástupce odvolaného Kokoře. Ten se funkce ujal v roce 2011. Před tím 12 let působil u státní policie či jako kurátor pro mládež v Opavě. Tamní městská policie zaměstnává šest desítek strážníků. Starají se o bezpečnost centrální Opavy a osmi městských částí, tedy území, kde žije téměř 60 000 lidí.