Prostějovská radnice zahájila odkup ovoce ze stromů

Prostějov - Prostějovská radnice zahájila každoroční odkup ovoce ze stromů, které patří městu. Letos si lidé oproti loňsku sice musí dvacetikorunu připlatit, i tak stojí očesání jednoho stromu jen padesát korun. Přesto ale není o ovoce ze stromů zájem. Podle odborníků za to může jak pohodlnost lidí, tak i snadná dostupnost ovoce v kamenných obchodech.

Ovoce lidé zpracují do zavařenin, na marmeládu, na pálenku i do buchet. Kdo nemá vlastní ovocné stromy, může si očesat ty městské. Prostějov jich má na svém území stovky.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Člověk, který ví, že je ovocný strom města je plný ovoce a on by měl o něj zájem, přijde na odbor správy a majetku města a sepíše smlouvu s městem. Pak zaplatí poplatek 50 Kč a veškeré ovoce si může očesat,“ uvedla Jana Gáborová, mluvčí Prostějova.

Nejvíc jich je tady, v sadu ve Vrahovicích. Prostějovský ovocný sad nabízí hlavně jablka a švestky. Ovoce je zhruba na polovině stromů.

Zatím se přihlásilo jen osm lidí. Podle odborníků těch, co si očešou celý strom, ubývá hned ze tří důvodů. Lidé jsou pohodlnější než dřív. Ovoce je mnohem lépe dostupné v kamenných obchodech nebo supermarketech a hlavně, u městských stromů nikdo nezaručí, že co je na nich dnes, bude tam i zítra.

I vedení města přiznává, že zájemcům nemůže garantovat, že jim strom do rána zadarmo neočeše někdo jiný. Proto v sadech alespoň posilují hlídky městské policie. Na druhou stranu město uznává, že pro strom je lepší, když jej někdo očeše, byť i zadarmo, než když na něm ovoce zůstane.