Olomouc nemá kemp

Olomouc -  Stovky vodáků, kteří sjíždí řeku Moravu, nocují v zařízeních mimo toto krajské město. Letité snahy o vybudování tábořiště u přírodního jezera Poděbrady vzaly kvůli nejasnostem ve vlastnictví pozemků za své. Nedaří se zatím ani sdružení Krásná Morava, které přišlo s projektem na vybudování sítě nástupních míst a kempu v Olomouci – Řepčíně.

Morava je podle vodáků jedna z našich nejtěžších řek. Zájem o její sjíždění rok od roku stoupá. Lidé, kteří ji přijedou pokořit, se můžou na noc utábořit třeba v Litovli nebo Hynkově. Olomouc ale obvykle úplně minou.Ve městě totiž místo, kde by turisti mohli legálně kempovat, chybí.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Po kvalitním zázemí přitom volají nejen sami vodáci, ale taky magistrát. Kemp by podle jeho zástupců udržel ve městě nezanedbatelný počet turistů.

„My jsme zastáncem toho, že by město nemělo být ani zřizovatelem ani tím, kdo kemp buduje, Ale v rámci integrovaného plánu rozvoje území, by tuto aktivitu město dokázalo podpořit,“ uvedla Radka Štědrá, tisková mluvčí Magistrátu statutárního města Olomouc.

Ze všech záměrů, které s výstavbou kempu na území Olomouce počítaly, ale zatím sešlo. Nadějí teď zůstává projekt sdružení Krásná Morava.

„Původním plánem bylo trošičku zkulturnit řeku ve smyslu využívání vodáky, a to tak, aby se vodák, který tam přijde, nemusel brodit bahnem a kopřivami, ale normálně nastoupil, někam popojel a měl kde přespat,“ komentoval snahy sdružení Robert Kazík.

Celý projekt je zatím stále ve fázi příprav. Už na podzim chce ale sdružení Krásná Morava zažádat o stavební povolení. O tom, kdy přesně by mohl kemp začít fungovat, teď nechtěli zástupci spolku spekulovat.