Carola Bauckolt přednášela při příležitosti nadcházejích Ostravských dnů nové a experimentální hudby

Ostrava - V neděli začne v Ostravě festivalová část Ostravských dnů nové a experimentální hudby. Už několik dní ale běží přednášky skladatelů, kteří představují svou hudbu pětatřiceti studentům z šestnácti zemí. Se svou prací studenty seznámila i německá skladatelka Carola Bauckolt.

Hudbu spojuje s výtvarným uměním a divadlem, v jejich skladbách jsou často hlasité zvuky a v koncertních síních používá běžné předměty, které tam na první pohled nepatří. Jak sama říká, hudbu ani jinak dělat neumí. Carola Bauckolt z Kolína nad Rýnem představila svou tvorbu mladým skladatelům.  

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Snažím se přenést to, co poslouchám každý den, mé každodenní životní zkušenosti do hudebních nástrojů, spojit to, protože je vzrušující hrát věci, které slyšíte každý den v koncertním sále, hrát je na hudební nástroje,“ uvedla Carola Bauckolt.

Německá skladatelka se snaží spojovat věci, které vidí a slyší. Příkladem je třeba její skladba Helikoptéra, kterou v rámci ostravských dnů posluchačům představí.

„Když se podíváme do historie, tak ženy skladatelky v ní moc nefigurují. V tomto čase je to už úplně normální a zajímá mě i ženský pohled na skladbu, jak to vnímá žena, jak komponuje, co při tom prožívá,“ uvedl Anton Jaro, student kompozice v Bratislavě.

Ostravské dny se letos konají už posedmé. Představí se na něm třeba poslední z generace nové newyorské školy Christian Wolf nebo Hana Kotková. Festival je jedním z největších na světě svého druhu.

Skladba Helikoptéra od Caroly Bauckolt v podání Janáčkovy filharmonie zazní na zahajovacím koncertu Ostravských dnů už tuto neděli v Domě kultury města Ostravy.