Rybníky u Bulhar odbahňují, zámecký rybník v Lednici se zatím nedočká

Bulhary - Na zámecké Dyji mezi Lednicí a Bulhary začaly práce na odbahnění dvou rybníků speciálním sacím bagrem. Práce potrvají až do konce roku. Vyčištěné rybníky by měly sloužit jako rekreační zóna a místo k rybaření. Odbahnit by potřeboval i zámecký rybník v Lednici, práce jsou ale zatím v nedohlednu.

Dvojice rybníků u Bulhar byla už jen zdrojem zápachu, v zabahněné vodě se nedařilo ani živočichům. Snad jen komárům, kterých se v kalné vodě líhly tisíce. Teď po hladině pluje speciální sací bagr - místo lžíce má frézu, která ze dna vysává směs bahna a vody. Tu pak půlkilometrovým potrubím odvádí na pole. 

„Toto je nejšetrnější pro všechny živočichy, takže nemusíme mít strach ze strany ochranářů, že by došlo k ničení vodních živočichů,“ potvrdil rybář Bohuslav Benada. Zvolená metoda navíc šetří nejen přírodu, ale i peníze. Čištění sacím bagrem vyjde na šest milionů, klasická metoda – vypustit vodu, vybagrovat dno a bahno odvézt nákladními auty – by stála mnohem víc a zřejmě by ani nebyla možná. „To bahno je řídké. Kdyby to převáželi klasickými nákladními auty, tak to po cestě poztrácí,“ vysvětlil vedoucí odbahňovacích prací Štefan Gecelovský. 

Proces odbahňování popisuje vedoucí prací Štefan Gecelovský (zdroj: ČT24)

V Lednici na čištění stále čekají 

Už víc než deset let se o odbahnění snaží i správci zámeckého rybníku v Lednici. „Tím, že narůstá vrstva bahna, dochází k erozi břehů, které se vymílají, hrozí zřícení spousty stromů. Zároveň vrstva bahna znemožňuje život dalším živočichům, jako jsou ryby, hmyz, kteří jsou zase nezbytní pro kolonii chráněného ptactva,“ uvedla kastelánka lednického zámku Ivana Holásková. Za uplynulých dvacet let břehy kvůli erozi ustoupily o víc než půl metru. 

Projekt ale ustrnul na mrtvém bodě. Nejprve byly problémem peníze, původní rozpočet 80 milionů byl nereálný. Když se podařilo najít způsob, jak rybník vyčistit za „pouhých“ 28 milionů, zjistilo se, že není kam vytěžené bahno vyvézt. Dokud se nepodaří vyřešit i tento problém, nemá podle správců smysl žádat o dotaci.